52 dokumentumfilm (1.)

Waking Sleeping Beauty 

Így az év elején sok ember egész éves projektekbe fogott, 365 nap fényképeken, 52 kép gyerekekről stb. Az ötlet nekem is tetszett, csak éppen nem tudtam eldönteni, mi az, amivel egy egész éven át rendszeresen foglalkozni szeretnék. Aztán találtam egy dokumentumfilm-sorozatot, ami nagyon érdekesnek tűnt. Eszembe jutott, hogy már rég próbálom rászánni magam, hogy több dokumentumfilmet nézzek, így elhatároztam, hogy ez lesz az én egész éves projektem. Minden héten megnézek egy dokumentumfilmet, összesen 52-t.

Waking Sleeping Beauty (előzetes) a Disney stúdió 1984 és 1994 közötti, tíz éves munkásságába enged betekintést. Én imádom az animációs filmeket, rengeteget láttam, éppen ezért meglepett, hogy a dokumentumfilmben volt szó olyan alkotásokról is (például a The Black Cauldron) amiről eddig nem is hallottam. Azt is furcsállottam, hogy a stúdió vezetői mindig úgy tekintettek a Disney-re, mint ami főleg filmeket készít, abból él, abban jó, az animáció egy mellékes dolog, amivel a hagyomány kedvéért foglalkoznak. Szerintem az emberek nagy része tudomást sem vesz arról, hogy vannak Disney filmek is, meg azért valljuk be, volt néhány melléfogásuk ezen a téren (például ez vagy Hannah Montana és a Jonas fiúk szerződtetése), bár értem, hogy ezeknek a filmeknek is megvan a maga közönsége.

No, de visszatérve a dokumentumfilmre… Bár elméletben tisztában vagyok vele, hogy egy hagyományos rajzfilm hogyan is készül, valamiért úgy gondoltam, hogy a Disney meséket varázslat kelti életre. Nagyszerű és ijesztő volt tehát látni, hogy mennyit dolgozott, szenvedett, hitt vagy éppen kételkedett több száz ember, míg egy-egy alkotás elkészült. Hogy mennyi konfliktust, anyagi gondot, balszerencsés körülményt kellett leküzdeniük, míg egy-egy munkát közönség előtt bemutathattak. Rengeteg tehetséges embert ismerhetünk meg a közel 90 perc alatt, fölöttébb inspiráló az egész, így érthető, hogy megint előtört belőlem a rajztudás iránti vágy. Azon már segíteni nagyon nem lehet, így marad az, hogy szorgalmat és kitartást tanuljak ezektől az emberektől, az még a szesszióban is hasznos lehet.