52 dokumentumfilm (3.)

Searching for Sugar Man

Ez a dokumentumfilm még azelőtt rajta volt a listámon, hogy az Oscar-jelölteket kihírdették volna, de mivel most úgyis a ‘nézzünk meg mindent a jelöltek listájáról’ című fázisban vagyok, kézenfekvőnek tűnt, hogy ez legyen az 52-ből a harmadik. Egyébként azt hiszem, évek óta ez az első olyan Oscar-lista, amit nem csak a jelölések miatt akarok végignézni, az alkotások kb. 90 százaléka tényleg érdekel. Mondjuk nem tudom, ez mit mond el a filmipar és a kritikusok jelenlegi helyzetéről…

De térjünk vissza a Searching for Sugar Man-re.

Az első képkockák alatt szinte el is felejtettem, hogy dokumentumfilmhez ültem le, annyira hangulatos volt az egész.

Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult a zene, a Sugar Man Rodriguez-től. Persze mindeddig én sem hallottam erről a zenészről, amin, s részben a dokumentumfilm is erről szól, nem nagyon kell csodálkozni, mert egyedül Dél-Afrikában volt ismert. Amerikában nagyon kevés lemezét adták el (összesen kettő volt neki), és úgy élt, hogy fogalma sem volt róla, hogy valahol rajongói vannak.

A dokumentumfilm arról szól, hogy néhány rajongó elhatározza, kideríti, ki a titokzatos Rodriguez, akinek imádták a zenéjét, de róla semmit nem tudtak. Az egész kaland, mert másnak nem tudom nevezni, szinte hihetetlen, s hogy mire jutnak, azt nem mondom el, mert tényleg érdemes megnézni. Egyrészt tényleg jó a zenéje (kicsit Bob Dylan beütésű, bár egyesek szerint jobb annál), másrészt hatalmas inspiráló erő ez az ember (azt hiszem, az inspiráció már minden dokumentumfilm-beszámolómban meg fog jelenni, de vagy én vagyok nagyon érzékeny, vagy tényleg elkapom azokat az alkotásokat, amelyek nagyszerű emberekről szólnak…), egész életében keményen dolgozott, a pénz, a hírnév nem érdekelte, művészként is szerény maradt. I Wonder című száma például emberek ezreinek volt egy lázadási forma a 70-es években.

Ma már senki nem tilt el minket a zenéjétől, s az interneten keresztül pillanatok alatt hozzáférhetünk, de azért talán el tudjuk képzelni, mit jelenthettek hasonló dalszövegek olyan fiatalok számára, akiket mindentől tiltottak.

Azért jó lenne bakeliten hallgatni. Bár valószínűleg szinte lehetetlen hozzáférni. Hacsak nem egy dél-afrikai antikváriumban…