F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby

image

Az egyetem miatt elakadtam a Rowling-könyv olvasásával, és most nem volt kedvem folytatni. Nagyon sok szereplője van, nehezen szoktam meg, hogy ki kicsoda és kihez van köze, s 2 hónap kiesés után sok idő kellett volna újra belerázódni.

N.-el nyaranta próbálkozunk “könyvklubbal”, ami abból áll, hogy ugyanazt a könyvet olvassuk, s aztán megbeszéljük. Illetve (mert a gyakorlatban még csak egy könyv részesült ebben a szerencsében), megnézzük a filmadaptációt. Gondoltuk, idén újra próbálkozunk, s elsőként a Great Gatsby-t választottuk. Amúgy is szándékomban áll többet olvasni az 1001-es listáról is, és ez is rajta van.

Előbb láttam a filmet, mint hogy a könyvet olvassam, így a szereplők helyett folyamatosan a színészeket láttam magam előtt, de ez nem zavart különösebben, mert a filmbeli alakítások elég hűen tükrözik a könyvben megjelenő jellemeket. Sőt, a film hangulata is meglepően passzolt a regényéhez.

Ami magát a könyvet illeti, a történetben nincs semmi különösebben megfogó, de a perspektíva, amin keresztül mindezt látjuk, érdekessé teszi az egészet. Nagyon élveztem az elbeszélő (és az író) stílusát, a leírásokat, azt, hogy a retrospektív írás lehetővé tette a reflexiót, az elbeszélő jobban átlátta a történéseket és az egyes szereplők személyiségét, s az olvasóban is aszerint alakult a kép.

Még egy érdekesség a film-könyv összevetésben, hogy a véleményem a szereplőkről a regény elolvasása után sem változott túl sokat, ami azt igazolja, hogy amit lehetett, azt a filmen is kihoztak belőlül. Talán csak Jordan Baker kapcsán van utólagos hiányérzetem, mert neki a könyvben kicsit komolyabb szerep jut.

Egyébként azért ezt a plakátot tettem ide könyvborító helyett, mert nagyon tetszik, de megfeledkeztem róla, amikor a filmről írtam. Meg… Nem szeretem, amikor egy könyvből filmet készítenek, és újra kiadják a könyveket a plakáttal vagy a szereplőkkel a borítón, de ez ellen nem lenne kifogásom.