52 dokumentumfilm (10.)

Through the Wormhole: 1.1. Is There a Creator?

Amikor a Kedvesnek beszéltem arról, hogy minden héten meg szeretnék nézni egy dokumentumfilmet, azt mondta, jó ötlet, ő is beszáll, és hogy nézzünk valami fizikával kapcsolatos sorozatot. A választásunk Morgan Freeman miatt esett erre, ugyanis ő a narrátora. Végül nem került sor rá, hogy ketten nézzük, de, igyekezvén behozni a lemaradásomat, én most nekifogtam.

Az első rész azt a kérdést taglalta, természetesen a tudományon, matematikán és fizikai kísérleteken keresztül, hogy van-e valamiféle Teremtő. A rész és a megkérdezett tudósok négy választ adtak erre a kérdésre.

Az egyik, egy olyan tudós szájából, aki később pap lett, hogy a világban olyan magas fokú rendezettség uralkodik (a legapróbb részecskék és összetevők szintjén), hogy az csak valamilyen felsőbb hatalom munkája lehet.

A kutatóknak egy másik csoportja azt vallja, hogy ez a rendezettség valószínűleg a véletlen műve, s hogy a mi világunkkal párhuzamosan létezhetnek más világok, melyekben a fizika törvényei teljesen mások, s nem teszik lehetővé az életet. Valahol itt jött be a “zsebuniverzum” (pocket universe) fogalma, ami persze a DW-t jutatta eszembe, és máris jobban figyeltem (na jó, ez túlzás, de azért örültem neki).

Egy másik férfi olyan kísérleteket folytatott, melyek azt látszanak bizonyítani, hogy Isten a fejünkben létezik, s az isteni látomások mesterségesen előidézhetőek, míg más valaki úgy véli, világunk egy szimuláció, a Sims játék egy továbbfejlesztett változata, mellyel egy felsőbbrendű lény vagy akár szuperszámítógépekkel ellátott leszármazottaink szórakoztatják magukat.

Ezek természetesen nagyon tömör összefogalók, ha úgy tetszik az, amit én megértettem és megjegyeztem az egészből. Ha valaki kíváncsi a kísérletekre, a nevekre és a szakszavakra, illetve az elméletekre részletesebben, érdemes a részt végignézni.

Hogy elfogadjuk-e bármelyiket is a fenti elméletek közül, az talán nem is lényeges. Nekem viszont, mivel reál osztályból tértem át a bölcsész létre, jól esett olyan fogalmakat viszonthallani, melyekkel fizika órán találkoztam, s ezek mellé néhány újat tanulni, úgy hogy nem kellett amiatt aggódnom, hogy meg fogok bukni, mert nem sokat értek abból, ami elhangzott. Egyébként a sorozat egészen emberbarát, a legtöbb fogalmat megmagyarázzák, s bár nem értettem meg mindent pontosan, nagyjából sikerült követni.

Ezért is fogok még néhány részt megnézni. A sok irodalomtörténet, -elmélet és nyelvészet után a fizika változatosságot, nosztalgiát és újdonságot jelent, főleg így, szabadidőben, vakációban, szabad akaratomból, csak azért, mert érdekel, és nem azért, mert felelni kell belőle.