52 dokumentumfilm (13.)

Through the Wormhole: 1.3. Is Time Travel Possible?

Az egyik beszélgetésen Matt Smith azt mondta, a tudósok szerint az előre utazás az időben lehetséges. Erre persze Moffat beszólt neki, hogy miért, másképp hogyan jutott volna el aznap reggelről oda, ahol akkor volt. Amikor a dokumentumfilm-sorozatnak ehhez a részéhez eljutottam, az jutott eszembe, hogy ki tudja, talán Matt is nézi. (Vagy csak olvasgatott a témában, ha már a munkahelyén folyton hallott róla), ugyanis itt is hasonló gondolatokat fogalmaznak meg.

A tudósokat hosszú ideje foglalkoztatja az időutazás gondolata, de mivel a technológia nem elég fejlett ahhoz, hogy a közeljövőben bármi esély legyen rá, egyelőre elméletben próbálják működtetni a dolgot. 

A jövőbe látogatással kapcsolatosan arra jutottak, hogy ha lenne egy szupersebességű szuperrakétánk, akkor lehetséges lenne, de csak oda, vissza nem. Az ember elmegy egy évre kirándulni az űrbe, s mire visszajön, itthon tíz év telt el. Mindez amiatt, hogy az idő múlása gravitációfüggő.

A múltba utazni trükkösebb lenne. Az egyik tudós arról beszélt (ami még logikusnak is tűnt), hogy ha egyszer el is jutnánk arra a szintre, hogy időgépet építsünk, mondjuk 2030-ra, visszautazni akkor is csak addig lehetne, például 2040-ből 2030-ba, mert akkor tudnák az első “időhurkot” megteremteni.

Kíváncsi vagyok, hogy merre alakul ez az egész. Hogy valóban lehetséges lesz-e valami hasonló egy napon, ha nem is úgy, mint a filmekben. Kicsit ijesztő azért az emberi természet, s ilyenkor megértem például azokat a DW részeket, amelyekben idegen bolygók lakói el akarják tüntetni az emberiséget, mielőtt még a teljes univerzumot meghódítanák. Persze van valami szép is ebben az örökös tudásszomjban.

*Kép a Back To the Future című filmből.