Black Mirror (2011- )

Amikor a Kedves itt volt a múlt héten, gondolkoztunk, hogy mit nézzünk. Mondta, hogy valaki ajánlotta a Black Mirror-t. Kerestünk videókat róla (ez is érdekes), s őszintén szólva, elsőre nem tudtam, mit gondoljak. Túl furcsa volt. Annyira furcsa, hogy az első néhány másodpercben azt hittem, nem jó videóra találtunk rá, aztán jött a csavar.

Eddig összesen 6 rész jelent meg, 2 évadban. Minden rész valamiféle disztópikus jövőképet mutat, fejlett és kissé ijesztő technológiával, de csak annyira rugaszkodik el a valóságtól, hogy az ember elhiszi, igenis megtörténhet mindez, akár velünk is, csak idő kérdése.

A sorozat érdekessége, hogy a technikai vívmányok kapcsán mindenféle morális és etikai kérdéseket vet fel. Engem gyakran zavarba hoztak az egyes részek, nyugtalanítottak, örültem, hogy nem egyedül nézem. És pont ettől lesz annyira jó. Hogy az ember fészkelődik a helyén, és azon gondolkozik, hogy azért ilyent mégse, s hogy mi van, ha mégis, ha mégis lehet/van/lesz ilyen. Az a furcsa kombináció, amikor az ember nem akarja látni azt, ami történik, de nem tudja levenni a szemét a képernyőről, és nem tud utána nem rágondolni.

Engem megrémített és lenyűgözött, remélem, hogy folytatják.