Émile Ajar (Romain Gary): Előttem az élet

Émile Ajar Romain Gary, illetve Roman Kacew francia, illetve litván író álneve – igen, összetett személyiség -, aki különböző cselekhez folyamodott művei megírásakor, élete és munkássága is figyelemre méltó.

Előttem az élet című regénye, az egyik legszomorúbb, legviccesebb, legmeghatóbb és legfelkavaróbb könyv, amit valaha olvastam. A történet elbeszélője egy kisfiú, Momo, akinek nemcsak származása, kora is kétséges, s aki pici korától kezdve különböző megrpóbáltatásokon megy keresztül.

Azért lesz az egész nagyon izgalmas, mert van ez a gyerek, aki több élettapasztalattal rendelkezik, mint amit bárkinek el kellene viselnie, de mindez keveredik a korából adódó tudatlansággal és naivitással. Így előfordul például, hogy strici helyett (igen, ebből már lehet következtetni néhány dologra) következetesen skricit mond, bár tudja már, hogy nem úgy helyes, a megszokás ezt követeli.

Momo egy nagyszerű, szerethető kisfiú, aki nem mindig tudja, mit is kellene tennie, de mindig a szeretet és a jóakarat vezérli, ettől is lesz még szomorúbb a sorsa.

Nagyon szerettem ezt a könyvet, rettegtem a végétől, és kellemesen csalódtam. Készült belőle film is, de hogy őszinte legyek, arra nem vagyok különösebben kíváncsi, mert ami igazán megfogott, az az elbeszélő látásmódja, gondolatai, azt pedig a képek nem tudják visszaadni.