Veronica Roth: Divergent

Valamikor novemberben eszembe jutott, hogy megvegyem a Hunger Games-t a tesómnak Karácsonyra. Aztán rájöttem, hogy mivel abból az elsőt látta már filmen, lehet, jobb lenne valami újat, de azért stílusban hasonlót. Rájöttem, hogy valahol mintha olvastam volna erről a Veronica Roth trilógiáról, s gondoltam, beleolvasok, lássuk milyen.

Nehéz elvonatkoztatnom a HG-től, mivel alapból ahhoz képest olvastam, és témájában, stílusában tényleg eléggé hasonló. Azt hiszem, az alapkoncepció ebben az esetben nekem jobban tetszett (az embereket csoportokba osztják egy-egy fő tulajdonság alapján, illetve nekik kell eldönteniük, hogy hová akarnak tartozni), de megírás szempontjából gyengébbnek tűnt.

Itt is egyes szám első személyű elbeszélő van, az ő szemén keresztül látunk mindent, s ez valahogy illik is ehhez a műfajhoz. Az elején szépen építkezik a könyv karakterek és történet szempontjából is, de aztán a vége fele olyan hirtelen jött a csavar, hogy néhány oldalon keresztül meg voltam győződve, hogy a főszereplő álmodja az egészet. És bosszantott, hogy nem így van. Volt ott egy szakadás, amit nehéz volt megemészteni.

A másik dolog, amit negatívumként említenék, hogy egy idő után elsősorban a szerelmi szál érdekelt. Márpedig szerintem ezekben a könyvekben nem annak kellene hangsúlyosnak lennie. A konfliktus valahogy számomra háttérbe szorult, bár ez talán annak is köszönhető, hogy így a második kötet elején sem igazán értem, tulajdonképpen mi is a probléma (a szokásos hatalom- és pénzéhségen kívül).

Nem tudom egy könyvre, amit kb. három éjszaka alatt olvastam el, azt mondani, hogy rossz. Nehéz volt letenni. Viszont úgy tűnik, nem használta ki az írónő az alapötlet adta lehetőségek. De tévedhetek, elvégre hátra van még két kötet, lehet, azokban majd minden megváltozik.