Jonathan Tropper: This Is Where I Leave You

Ezt a könyvet évek óta el akarom olvasni. Komolyabb okom nem volt rá, csak egyszer olvastam valahol, hogy olyan felnevetősen vicces, s ez megmaradt, és sokáig kísértett. Megígértem magamnak, hogy ha elolvasom mind a négy Jókai regényt, megjutalmazom magam ezzel.

A regény azért furcsa, mert sorra írja le a tragédiákat (hűtlenség, halál, betegség), a szereplők nagy része úgy él, hogy valami kísérti a múltból, bűntudata van, megbánt dolgokat, vagy éppen titkai vannak a családja előtt, s mindezek ellenére helyenként tényleg hihetetlenül vicces. Tudom én, hogy nem mindenkinek jön be a fekete humor, de én nagyon élveztem. S ami a nevetésen túl élménnyé tette a könyvet, az az, hogy valós kapcsolatokról, valós problémákról szól, melyekre nem mindig tud megoldást kínálni.

Vártam a végén a nagy revelációt, hogy a főszereplő megvilágosodik, valami életbölcsességgel eloszlatja kétségeit, s aztán azt én is átvehetem, s az én életem is jobb lesz. Persze a dolgok nem így működnek, még a fikcionális világokban sem, s a problémák ritkán oldódnak meg hirtelen vagy maguktól. 

Azoknak ajánlanám tehát, akik szeretik a fekete humort, az iróniát, a kissé eltévedt főhősöket, s akik tapasztalták már, hogy sok jó ember kis helyen is elfér, de többnyire csak rövid ideig.