Zagreb I: A város

Néhány héttel ezelőtt elfogott a mehetnék és a szokásos őszi Budapest utáni vágy, úgyhogy megbeszéltem Kingával, hogy meglátogatom őket. Azt mondta, várnak, de a hónap végén Zagrebbe mennek The XX koncertre. Mire én azt válaszoltam, (mivel egyébként is szeretem az együttest, és Zagrebben még nem jártam), hogy hát jó, akkor megyek én is.

Kivettem egy hét szabadságot, pénteken felkerekedtem, elzötyögtem több mint 13 óra alatt Pestre, aztán 2 óra alvás után már úton is voltunk a hajnali vonattal Zagreb fele. Engem inkább a kirándulás, a társaság és a koncert vonzott, nem annyira maga a város. Többször jártam már Horvátországban, de a fővárosra valamiért soha nem voltunk kíváncsiak, az interneten sem találtam túl sok látnivalót, így nem voltak nagy elvárásaim.

Nem mondanám, hogy kellemesen csalódtam. Az első kimerítőbb sétánk után úgy voltam vele, hogy Aha, szóval ezért nem akartunk eddig ide jönni. De aztán apránként belopta magát a szívembe. A hangulatos kocsmáival, macskaköves utcáival, folyton nyüzsgő központjával és a kedves lakóival. Valóban nem tartogat rengeteg látni- és tennivalót, de egy nyugis őszi hétvégét vagy néhány napot útban a tengerpart felé mindenképpen megér.