Stockholm I. – A város

image

Néhány héttel ezelőtt meg akartam nézni valamit a Wizz air oldalán, és amit találtam, az olcsó repülőjegy volt – Stockholmba. Abból kiindulva, hogy a spontán utazások a legjobbak, mert a tervezettekre ritkán kerül sor, vettem egy oda-vissza jegyet a nyári szabadságom első hétvégéjére. Nem tudtam, hogy kivel fogok menni, hol fogok aludni, semmit, de úgy gondoltam, majd kialakul. És valóban, a lehető legjobban sikerült minden.

Márti jött velem, bár elég sokat gondolkodott rajta, így az ő jegyét picit drágábban, de még mindig jó árban kaptuk. A szállásunk anyu egy régi barátnőjénél, Tyresöben volt, Stockholm egyik külvárosában.

image

image

A lemezboltot itt is megtaláltuk, meg is vettem a La La Land zenéjét.

image

image

Kötelező selfie az egyforma kaktuszos pólóinkban.

image

image

Júlia egy évig Stockholmban lakott, és amikor átküldtem neki a listát, hogy miket szeretnénk megnézni, az volt a reakciója, hogy ha csak múzeumokat fogunk nézni, megver, mert Stockholm pont nem arról szól. Egyébként igaza volt. Ha az ember csak az utcán sétálva (és a metróban – erről majd később) tölt el három napot, máris rengeteget nyert. Egy adott ponton mondtam Mártinak, hogy én már unom, hogy minden utca és minden ház annyira szép, legszívesebben az összeset lefotóznám.

image

image

image

image

image

Stockholm leghíresebb és legtöbbet fotózott házaira is véletlenül bukkantunk rá, de az óvárosban teljesen megéri eltévedni. Tényleg bármerre kanyarodik az ember, nem csalódik a látványban, hangulatos és gyönyörű.

image

image

A városnézés nagyrészére első nap, szombaton került sor, teljesen véletlenül. Igazából a södermalmi részre akartunk átmenni, ahol a Vasa múzeum van (erről is majd később), de a metróból kijövet bal helyett jobbra tértünk, mert megtetszett egy utcácska. Mire észbe kaptunk, eltelt a fél nap, és még mindig céltalanul sétáltunk. A szigetre végül aztán villamos helyett hajóval mentünk át. Később meglett a villamos is, igaz, már a túloldalon.

image

image

image

Azért múzeumokban is jártunk, de azokról majd külön írok. A rendes, aktuális bejegyzések mellett egy ideig még megy majd a stockholmi napló. Túl sok hangulatos fotó van ahhoz, hogy valahol egy elfelejtett mappa mélyén porosodjanak. Szóval folyt. köv.