Stockholm II. – A múzeumok

image

Amint azt az első bejegyzésben is említettem, nem a múzeumokra akartuk fektetni a hangsúlyt Stockholmban, de azért volt néhány, amit nem szerettünk volna kihagyni. Az egyik ezek közül a Vasa múzeum volt, ami az egyetlen olyan XVII. századi hajót őrzi, amit sikerült szinte teljesen épen kimenteni.

image

image

image

image

image

A másik a Fotómúzeum volt, amelyben idén nyáron többek között Irving Penn képek is helyet kaptak, amit Vogue- és XX. század-rajongóként nem hagyhattam ki.

image

image

image

image

image

A legerőteljesebb mégis a Mi van a tányéron című kiállítás volt, ami azt mutatta be, milyen mértéket öltött az éhezés Afrikában a globális felmelegedés miatt, mennyi gyerek van az éhhalál szélén, és mivel próbálnak életben maradni.

image

A múzeumnak van egyébként egy csodaszép (és drága) kávézója is, de a fenti kiállítás után valahogy nem esett volna jól ott semmi.

A királyi palotát csak kívülről néztük meg, de hogy mégis belekóstoljunk picit a nemesi életbe, elmentünk a Hallwylska múzeumba. Csillogásból az épp elég is volt, a kávézó része viszont ennek is hangulatos.

image

image

Volt egy másik múzeum, a természetrajzi, ami valahogy lemaradt a listánkról, de miután a házigazdánk felhívta rá a figyelmünket, mégis elmentünk, aminek nagyon-nagyon örülök. A bennem élő gyerek csak ámult és bámult a rengeteg csontváz láttán.

image

image

image

Itt van egyébkén a Föld egyik legnagyobb természetrajzi gyűjteménye, amelyet folyamatosan használnak vizsgálatok és kutatások céljából.

image

image

Dínók! Emiatt nem tűnt már annyira vonzónak a barcarozsnyói park.

image

image

image

Amit még érdemes tudni, hogy az állami múzeumokba – így a természetrajziba is – ingyenes a belépés. A Vasa és a Fotómúzeum fizetős volt, és a felnőtt belépők elég sokba kerülnek (kb 60 lej), de diákigazolvánnyal adnak kedvezményt, sajtóigazolvánnyal pedig beengednek ingyen.

Ennyit a múzemokról. (Azt hiszem, soha ilyen hosszú bejegyzést nem írtam.) Igazából úgy érzem, hogy mennyiségben és minőségben is pont jó volt ez így, mindegyik élmény volt, és nem érzem úgy, hogy bármi fontos kimaradt volna.

A következő bejegyzés egy kevésbé kézenfekvő, de annál izgalmasabb stockholmi látványosságról lesz majd!