Könyvekről – nyári kiadás

image

Volt az az elképzelés, miszerint minden évszakban írok egy összefoglalót az éppen aktuális olvasmányaimról. Na, hát a legutóbbi januárban jött össze. Tavasszal ugyanis nagyon-nagyon keveset olvastam, egészen pontosan: két hónap kellett, hogy befejezzem a Sherlock-ot. Szóval, a májust is beleszámítva, íme, ezeket olvastam a nyár folyamán.

image

Khaled Hosseini: The Kite Runner

Ez már a téli listámon is rajta volt, de csak májusban sikerült kézbe venni, és nem olyan rég fejeztem be – nagyon nehéz volt. Nem a szövege miatt, az rendben volt, hanem érzelmileg volt megterhelő. De ettől függetlenül nagyon tetszett, és a végére nagyon megszerettem a szereplőket.

image

Carrie Fisher: Wishful Drinking 

Ebben a bejegyzésben írtam, hogy aki még nem tudja, mit adjon szülinapomra, az Carrie Fisher könyvet vegyen, és működött! Mártitól ezt kaptam. Vicces volt, szomorú, kedves és lehangoló. Főleg a végére, kicsit átragadt rám a magányosság, ami ott lapult a poénok mögött, de azért továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az összes könyvét el szeretném olvasni.

image

Dr. David R. Hawkins: Az ego feloldása, ráébredés az Énre

Ez a könyv ajándék volt (mindenféle értelemben). Hosszú időbe telt befejezni, hónapokon keresztül minden reggel olvastam belőle egy-két gondolatot, és nagyon sok minden megfogott belőle. Nemrég beszereztem egy másik könyvet a szerzőtől, amiben részletesebben ír a tudatszintekről, arra is kíváncsi vagyok. Érdekes, hogy a spiritualitás és a jóga szinte kézenfogva sétáltak be az életembe, bár teljesen más-más irányból. Mondjuk ez így valahol teljesen természetes is.

image

Douglas Adams: Mostly Harmless

Amikor Svédországba mentünk, még mindig a Kite Runner-t olvastam, de nem akartam azt magammal vinni olvasnivalónak. Valami könnyűre és szórakoztatóra vágytam, úgyhogy lekaptam a polcról ezt a megviselt Mostly Harmless példányt, amit még azelőtt vettem, hogy a teljes kiadás meglett volna. Arra csak utólag jöttem rá, hogy ez az utolsó a sorozatból, és nekem még néhány kimaradt, de ez nem sokat rontott az élményen. Még mindig nagyon szeretem ezt a szerzőt és a pihent humorát.

image

Nick Hornby: About a boy

Ezt Stockholmban találtam egy antikváriumban, és muszáj volt megvennem, hiányzott ugyanis a gyűjteményemből (ami lassan teljes lesz). Hornby az egyik kedvenc szerzőm, szinte az összes regényét olvastam. Az örök kedvenc a High Fidelity, ez viszont stílusában és hangulatában eléggé közel áll ahhoz, szóval nagyon tetszett, természetesen. Egy végtelenül őszinte és naiv 12 éves fiú és egy cinikus 36 éves férfi világlátását és gondolkodásmódját állítja szembe, az eredmény pedig egyszerre szórakoztató és tanulságos.

image

John C. Maxwell: Fără Limite

Nagyon nehezen veszem rá magam, hogy szórakoztató irodalmon kívül bármi mást olvassak. Mostanában kevés időm jut könyvekre, olyankor pedig el akarok merülni, elfelejteni a külvilágot. Ez rendben is van, de fontos lenne ugyanakkor tanulni, fejlődni, képezni magam. Az íróasztalom tele van hasonló, jobbnál-jobb könyvekkel, csak kézbe kellene venni őket. Ez arról szól, hogyan hozzuk ki önmagunkból a maximumot. Mostanában egyébként is foglalkoztat a téma, szóval valószínűleg hasznos lesz.

image

Más is olyan könyvjelzőmániás, mint én? Tudom, hogy már jóval többet felhalmoztam, mint amire szükségem van, de nem tehetek róla. Nem tudok ellenállni nekik, főleg ezeknek a Gutenberges daraboknak Kürti Andrea rajzaival.

image

A héten már eléggé őszi hangulat volt, és mivel én nagyon fázós vagyok, szomorúan engedem el a nyarat, viszont vannak dolgok, amelyek miatt várom a hűvös időt és a hosszú éjszakákat. Az olvasás az egyik. Egy jó könyvvel és egy csésze forró teával napokon át a takaró alatt ülni – erre vágyom.