Szeptemberi filmajánló

image

– férfi-nő barátság témában – 

Erre a hónapra egy régi kedvencemet választottam, amit idén megint újranéztem. Keserédes, valószínűtlen, mégis életszagú történet egy fiúról és egy lányról, akik egymással párhuzamosan és egymás mellett tanulnak meg szeretni.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

One Day (2011)

Írta: David Nicholls

Rendezte: Lone Scherfig

Szereplők: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Rafe Spall

A sztori egy mondatban: Dexter és Emma az egyetemi ballagásukon barátkoznak össze, és attól kezdve nem tudnak elszakadni egymástól – így vagy úgy, de mindig jelen vannak egymás életében.

Mi tetszett: Talán legjobban az egészben a koncepciót szeretem. A két főszereplő kapcsolata egy július 15-én kezdődik, és a film e köré a nap köré épül: hol tart éppen a kapcsolatuk és az életük különböző években, ugyanazon a napon. Mindkét színészt szeretem, és jól hozzák a szerepüket, a történet pedig egyszerre kedves és szívfacsargató – a legjobb kombináció, ha engem kérdeztek.

Mi nem tetszett: Újranézve már nem voltak annyira szimpatikusak a karakterek, de talán nem is az a lényeg. A film nemcsak a kapcsolatukról, a felnőttéválásukról is szól, a változásokról, csalódásokról meg komromisszumokról, amit ez magával hoz, viszont mégiscsak egy romantikus film, ami helyenként túlzottnak, csöpögősnek tűnhet.

Fun fact: A film egy 2009-ben megjelent regény alapján készült, melyet maga az író adaptált képernyőre.