A titkos lagúna

Múlt hétvégén egészen tavaszias volt az idő (ellentétben a mostanival, amikor megint lehavazott), én meg úgy döntöttem, elmegyek a szomszéd faluba (Flúðir), ahol a titkos lagúna van meg egy gombás farm és étterem.

Amikor azt mondom, hogy szomszéd falu, arra kell gondolni, hogy itt van a folyó túloldalán, de igazából 11 kilométerre. Nekem viszont kedvem volt sétálni, úgyhogy elindultam gyalog. Stoppolni is lehet, nincs azzal semmi gond, általában felvesz valaki, és (itt) teljesen biztonságos is, de amikor autóval utazunk, mindig látok valamit, amit szívesen lefotóznék, de a robogó járműből nem lehet. Szóval úgy döntöttem, rászánok egy napot, mozgok, a levegőn vagyok, bámészkodok.

A lovak miatt mindig megállok, hihetetlenül cukik. Alacsonyak, ducik és mindig csodálatra méltó a frizurájuk.

Magára a településre végül nem sok időt szántam, ugyanis a falu szélén el kellett térni a lagúnához, én meg voltam annyira fáradt a gyaloglás után, hogy csak a lubickolás érdekeljen (igazából csak nagyon le szerettem volna ülni).

A környéken bugyog és fortyog a föld a feltörő meleg víztől, még egy pici, működő gejzír is van.

A medence vize 38-40 fokos, kellemesen el lehet üldögélni benne, sőt, ha kevesen vannak, még úszkálni is lehet (ami számomra fontos szempont, különben fél óra után megunom az ázást). A belépő egyébként 2800 korona, ami 100 lej körül van, és mielőtt a medencébe menne az ember, le kell zuhanyozni fürdőruha nélkül (és zuhanyzó függönyök nélkül). Mindez a szemérmes, csoró Kelet európainak kissé sokkoló lehet, de aztán megvonja az ember a vállát, elvégre Izlandon van, és alkalmazkodik. Ha Rómában vagy, csinálj úgy, mint a rómaiak, vagy valami.

Amikor két óra után kimásztam a medencéből, teljesen fáradt és bágyadt voltam, és csak szerettem volna mihamarabb hazajutni. A gombafarm helyett tehét hazafele vettem az irányt, és néhány kilométer után elkezdtem stoppolni. Végül csak 5 kilométert sikerült autókázni, de azzal is spóroltam majdnem egy órát, és a lábaim nagyon hálásak voltak (másnap így is utáltak).

Így visszagondolva kicsit meredek volt gyalog elindulni, főleg, hogy még eléggé hideg is volt, de nagyon élveztem. Nyáron szívesen megismételném biciklivel.