Decemberi ajánló

Az, hogy mit nézek/olvasok/hallgatok éppen, mindig fontos része volt ennek a blognak, szóval úgy döntöttem, visszahozom havi ajánlók formájában. Egy kalap alá veszem majd a könyveket, filmeket, sorozatokat, zenét, de igyekszem minden hónapban valami szórakoztatót és valami tanulságosat is kiemelni. 

Mivel már rég nem írtam ajánlót, nagyon hosszú volt a lista, amiből választanom kellett valamit, ami mások számára is érdekes és értékes lehet. Végül egy poscastet és egy dokumentumfilmet emelnék ki.

A szórakoztató: Armchair Expert with Dex Shepard

Évek óta szívesen hallgatok podcasteket, de október óta napi rendszerességgel. Minden van a “könyvtáramban”: hírek, spiritualitás, instagram tippek, vállalkozási tanácsok és spanyol nyelvleckék, a lista hosszú és színes.

Az Armchair Expert-et Júlia ajánlotta. A lényege, hogy Dex Shepard más színészekkel és hírességekkel beszélget, ami tudom, furán hangzik, és kérdezhetnéd, hogy miért érdekelne ez téged. (Kivéve, ha szereted követni a kedvenc színészeid magánéletét, amit szintén értek.) Mit tud mondani egy hollywoodi sztár, ami az én életemben is releváns lehet? Mint kiderült, meglepően sokat. Mert ezek az emberek, függetlenül attól, hogy mivel foglalkoznak vagy mennyit keresnek, elsősorban azok, emberek, akiknek családjuk, szeretteik, problémáik vannak, akik elesnek és felállnak. Ha tudnak.

Nagyon sok hangosan felnevetős pillanatom volt, de olyan is, amikor nagyon elgondolkodtam. Egy ideje már a teremben is ezt hallgatom, mert rájöttem, hogy jobban motivál, mint a zene.

A Kristen Bell-el folytatott első beszélgetés egyszerűen zseniális volt, azt mindenképpen újrahallgatom majd.

A tanulságos: The True Cost

Aki ismer engem, tudja, hogy imádok vásárolni, főleg ruhákat. Tele van a szekrényem, többek között rengeteg olyan darabbal, amit szinte soha nem hordok. Nem szoktam nagy összegeket költeni, ezzel igazolom magam előtt, hogy rendben van, nincs nagy baj. Szeretek túrkálókba járni és imádom a H&M-et. Imádtam, múlt időben.

Ha követtek instagramon, talán láttátok, hogy ősszel eldöntöttem, a kisebb vállalkozásokat szeretném támogatni, és jobban meg fogom nézni, hogy hol és hogyan készülnek a ruhák, amelyekre pénzt adok. Innen aztán elég egyértelműen vezetett az út a True Cost megnézéséig. Szomorú lettem és dühös.

Amiatt, hogy tönkretesszük a környezetünket. Hogy emberek életét sodorjuk veszélybe azért, hogy sokat vásárolhassunk olcsón. Hogy olyan dolgokat veszünk, amire nincs szükségünk, amelyek rossz minőségűek, vagy egy hónap után már nem divatosak, hozzájárulva ezzel egy globális probléma fenntartásához.

Persze a komfortzónánkból kilépni nehéz és kényelmetlen, és mindig jön a kérdés, hogy mit számít, ha egyetlen ember egyetlen szokásán változtat. Semmit és mindent. Nem állítom, hogy én akkor ezentúl mindent másképp csinálok, és soha semmit nem fogok megvásárolni, amit nagy eséllyel éhező gyerekek vagy elnyomott nők készítettek Indiában, de igyekszem majd odafigyelni, és tudatosabb döntéseket hozni.

Ha titeket is foglalkoztat a téma, mindenképpen nézzétek meg a dokumentumfilmet. Ha nem, akkor is, utána talán majd fog.

Ehhez hasonló ajánlókra minden hónap utolsó vasárnapján számíthattok. Ha kérdésetek vagy hozzászólásotok van az olvasottakkal kapcsolatban, vagy kíváncsiak vagytok a véleményemre valamiről, amit ti láttatok vagy olvastatok, nyugodtan írjatok.