Nagy izlandi Q+A

Amióta Izlandon élek, időről-időre kapok kérdéseket az itteni élettel, látványosságokkal, árakkal kapcsolatban, szóval gondoltam, összeszedem ezeket csokorba. Így nekem sem kell folyton ismételgetni magam, és ti is könnyebben megtaláljátok, amit kerestek.

Azoknak, akik nem olyan régóta követnek, és nem értik, mit is csinálok Izlandon: 2017 őszén jött a lehetőség, hogy egy barátnőmmel Izlandon dolgozzunk. Ő végül nem jöhetett, én meg egy ideig fontolgattam, hogy akarok-e nélküle jönni, de aztán úgy éreztem, hogy nem hagyhatom ki a lehetőséget. Mindig is el szerettem volna látogatni ide, de természetesen teljesen más élmény kiköltözni valahová, mint néhány napot/hetet kirándulni. 

Eredetileg egy évet terveztem maradni, de annyira megszerettem itt, hogy még néhány hónapot hosszabbítottam. Az soha nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb hazamegyek. Itt egyébként egy üvegház-vendéglőben dolgozok, amiről egyszer írok majd egy külön bejegyzést is. 

De akkor íme, azok a kérdések, amiket ti szoktatok feltenni:

Kirándulni szeretnék…

Mikor érdemes menni?

Rögtön egy olyan kérdéssel indítottam, amit utálok, ugyanis soha nem tudom, erre mit kell válaszolni. Izland minden évszakban gyönyörű és mindig teljesen más, ezért attól függ, mit szeretne látni az ember. Szeptembertől áprilisig, ha szerencséd van, megpillanthatod az északi fényeket. A havas tájak lélegzetelállítóak tudnak lenni, de veszélyesek is. Nagyon hideg nem szokott lenni, viszont a szél borzalmas. Nyáron nincsenek északi fények, viszont vannak zöld, virágos mezők és fehér éjszakák, amikor nem megy le a nap. Nagy melegre nem kell számítani, esőre annál inkább. Vannak látványosságok, amelyek csak nyáron megközelíthetőek, télen ugyanis lezárják az utakat.

Hogyan, honnan lehet Izlandra menni? Mennyire drágák a jegyek?

Én mindig Budapestről repülök. Van direkt járat, és ha időben megveszi az ember a jegyet, teljesen rendben vannak az árak. Izlandon 50 kilométerre van a reptér a fővárostól, de a legtöbb járathoz vannak buszjáratok igazítva. Reykjavíkot leszámítva egyébként borzalmas a tömegközlekedés az országban, mondhatni nincs is, szóval ha többet szeretne jönni-menni az ember, mindenképpen érdemes autót bérelni. Ezt már a reptéren meg lehet tenni, és ott állítólag valamivel olcsóbb is.

Hogyan érdemes Izlandon közlekedni?

Mint már mondtam, buszjárat kevés van, ritkán járnak és drágák, szóval abban nem érdemes gondolkodni. Ha több helyre szeretne eljutni az ember, ajánlott autót bérelni, ami természetesen nem olcsó mulatság, de akkor legalább nem függsz senkitől, akkor és oda mész, ahová szeretnél. Egy másik, népszerű megoldás a fizetett kirándulás. Ebből nagyon sok van. Az idegenvezetők általában jó fejek, rengeteg helyre el lehet így jutni, és információkat is kap arról az ember, ahol éppen jár. Általában úgy rakják össze a programot, hogy az mindenki számára kényelmes legyen, fotózási és uzsonna lehetőségekkel, de ha szeretsz a saját fejed után menni és felfedezőset játszani, akkor ezeket nem fogod annyira szeretni. 

Ezt a két céget egyébként szeretettel tudom ajánlani: Reykjavík ExcursionsHidden Iceland

Lehet-e stoppolni?

Lehet! Nekem Izland előtt szinte alig volt stoppolási élményem, az is mindig társaságban, szóval elmondhatom, hogy itt egy év alatt többször stoppoltam, mint addig egész életemben. Egyedül és másokkal is próbáltam, egy-két embert általában gyorsan felvesznek, hárommal már kicsit problémásabb. A turistáknak gyakran van plusz hely az autójukban, de a helyiek is kedvesek és segítőkészek. Izland a világ egyik legbiztonságosabb országa, de természetesen itt sem szabad vakon megbízni senkiben, a józan paraszti eszetekre mindig hallgassatok.

A sziget melyik részére érdemes menni?

Ez teljesen attól függ, mennyi időt szeretne rászánni az ember. Amit semmiképpen sem szabad kihagyni, az a déli part és az Arany Körút. Ezek viszonylag közel vannak Reykjavíkhoz, szóval ha ott szálltok meg, egynapos kirándulásokkal is sok mindent meg lehet nézni. Ha lundákat (puffinokat) szeretnétek látni, arra legjobb a Vestmannaeyjar, arra külön rá kell szánni egy napot. Ami még népszerű és viszonylag gyorsan megközelíthető, az a nyugati fjordok, arra számolni kell legalább 2-3 napot, úgy, hogy valahol azon a környének megszáll az ember. Akik hosszabb időre jönnek, vagy a déli részt már ismerik, körbeutazzák a szigetet. A körút (Ring Road) hossza körülbelül 1300 km, egy nap alatt levezethető, de érdemes rászánni egy-két hetet.

Mennyi időt érdemes szánni egy izlandi kirándulásra?

Én már másfél éve itt vagyok és alig láttam valamit a szigetből. Heteket, hónapokat is el lehetne tölteni csak kirándulással. Izland a természetről és annak szépségeiről szól, ha pedig minden apró vízesést, minden hatalmas sziklát értékelsz, soha nem fogsz tudni betelni ezzel az országgal. Ha mondjuk három napom lenne itt, azt a következőkkel tölteném: Arany Körútdéli partReykjanes félsziget. A fővárosra néhány óránál többet nem szánnék. Ha lenne egy hetem, az Arany Körútnak adnék két napot, belevenném például a Titkos Lagúnát és a Bruarfoss vízesést, és elmennék lundákat keresni. Tíz nap alatt felfedezném a nyugati fjordokat is.

Szerinted mennyit fogok kajára költeni?

Ez megint egy olyan kérdés, amire nem tudok válaszolni. Én nagyjából vegán vagyok, szóval nem biztos, hogy az én véleményem mindenki számára mérvadó, az viszont tény, hogy Izland drága ország. Nagyon drága. Ha Romániához viszonyítjuk, minden duplája, de inkább háromszorosa az otthoni áraknak. Én, amikor kirándulok, szeretek minél több vendéglőt kipróbálni, de Izlandon ezt nem tanácsolnám. Érdemesebb nagyobb üzletekben bevásárolni, és látványosságokra vagy üzemenyagara költeni az így megspórolt pénzt. Hogy csak egy példát mondjak: tavaly, miután Lengyelországból visszajöttem Izlandra, kimentünk ebédelni, és többet fizettem az ebédemre, mint három éjszaka szállásra Gdanskban…

Milyen ruhát pakoljak?

Vízállót! az évszktól függetlenül. Esőre és szélre télen-nyáron kell számítani. Esernyőt a szél miatt nem igazán lehet használni. Nyáron, ha kisüt a nap, egészen meleg tud lenni, viszont ha jön egy felhő, máris fázik az ember, szóval érdemes akkor is rétegesen öltözni. Télen nincsenek nagy mínusz fokok, viszont a szél nagyon be tud bújni az ember bőre alá. Cipőből is sportosat, vízállót ajánlok.

qanda-1

Dolgozni szeretnék…

Hol, hogy kezdjem? Mennyire nehéz munkát találni Izlandon?

Őszintén, fogalmam sincs. Én abban a kivételes és nagyon szerencsés helyzetben voltam, hogy nem kerestem a munkát, a barátnőimen keresztül talált rám a lehetőség. De volt olyan kolleganőm, aki kb 100 emailt írt, míg felvették a vendéglőbe, ahol én is dolgozom. A nyári szezonra mindenképpen könnyebb munkát találni, ilyenkor rendeteg a turista és vendégházakban, vendéglőkben gyakran keresnek embereket. Én kinéznék néhány szimpatikus helyet, és elkezdenék írogatni nekik.

Kell-e izlandiul tudni?

Ha a turizmusban talál munkát az ember, nem. Rengeteg a külföldi és a helyiek is mind beszélnek angolul. Persze, ha már hosszabb ideje itt vagy, időnként csúnyán fognak nézni, hogy miért nem vagy képes még mindig a nyelvükön megszólalni, amit amúgy teljesen jogosnak tartok. Vannak egyébként lehetőségek, például a szakszervezetek által támogatott nyelvórák, amik nem kerülnek sokba, szóval aki szeretne tanulni, annak segítenek.

Mennyire drága a megélhetés?

Ez függ attól, hogy Reykjavíkban vagy vidéken él-e az ember, de röviden: nagyon. Én csak kajára többet költök itt, mint amennyit otthon egy egész hónapban kerestem, lakbérre szintúgy, a fővárosi lakbérek pedig többszörösei annak, amit tőlünk kérnek. Viszont így is sikerül kirándulni és félretenni is, szóval lehet azért jól keresni. Ruhát, cipőt, ilyesmit vásárolni itt nem érdemes, mert minden nagyon drága, ha viszont külföldről rendeled, néha iszonyatosan magas vámot kell fizetni. Ha mondjuk néhány hónapra, pénzt gyűjteni jön az ember, érdemes kicsit meghúzni a nadrágszíjat, és úgy a fizetés felét (vagy többet is) félre lehet tenni. Ha világot látni, kirándulni szeretnél, ahogy én is, Izland arra is remek hely.

Kell-e vízum, útlevél, szerződés, biztosítás stb?

Európából lehet személyivel is jönni. Ha dolgozni szeretnél, kérni kell egy izlandi személyi számot, ezt általában a munkáltató segít elintézni. Betegbiztosítás az első hat hónapra NINCS, viszont, ha ezalatt az időszak alatt történik veled valami, és fizetned kell, a hat hónap után visszakérheted a pénzt. Állítólag. Egyébként több szempontból érdemes hosszabb időre jönni, a szakszervezet is nagyon sok mindenben támogat (nyelvleckék, uszoda- és terembérlet, olcsó szállások stb.).

qanda-3

Ennyi jutott most eszembe, ha vannak még kérdéseitek, böngésszetek a blogomon az Izland fül alatt, de nyugodtan írhattok is, ha tudok, segítek. Én mindig mindenkinek mondom, hogy Izlandra legalább egyszer az életben el kell jutni, mindegy, hogy kirándulni, dolgozni vagy tanulni, ha tehetitek, gyertek. A világon semmihez sem fogható élmény.