Hold Harmónia – könyvajánló*

Adós vagyok az önmegtalálós blogbejegyzésem második (és talán harmadik) részével, de mivel ez egy máig – és valószínűleg örökké – tartó folyamat, gondoltam, írok kicsit arról, jelenleg éppen milyen eszközökkel próbálok tanulni, fejlődni, nyitottabbá válni.

Amikor az ember már úgy érezné, hogy jó úton halad, sikerült elfogadnia és megszeretnie önmagát, akkor mindig jön egy új helyzet vagy kihívás, csak hogy el ne higgye magát. Például egy költözés vagy egy új szerelem – az én esetemben most pont egyszerre a kettő, de erről majd máskor. Én szerencsés vagyok, mert vannak már bejáratott módszereim, amelyek segítenek visszatalálni az egyensúlyba (jóga, meditáció, könyvek, podcastek), mégis folyton keresem, mivel bővíthetném a repertoárt, mivel gazdagíthatnám úgy az életem, hogy az még örömtelibb és harmonikusabb legyen.

Egyre inkább meggyőződésem, hogy számomra a “vissza a természetbe” az egyetlen járható út, úgy szó szerinti, mint átvitt értelemben. Szó szerint úgy, hogy ha már mindenből elegem van, néha egy nagy séta a szabadban az egyetlen dolog, ami segít, de az percek alatt helyre tud billenteni. Átvitt értelemben meg… na, ez már sokkal bonyolultabb. Benne van az, hogy nem ártok állatoknak, hogy igyekszem környezetbarát tárgyakkal körbevenni magam és minél kisebb ökológia lábnyomot hagyni magam után. Hajlok az egyszerűség, a minimalizmus, a kacatmentes otthon fele, bár ezen a téren még nagyon sokat kell fejlődnöm. Szeretnék úgy élni, mintha tényleg szerves része lennék a bolygónak, nem csak egy vendég, átutazó rajta. Szeretném felvenni a ritmusát – és itt jön képbe a Hold Harmónia.

Az azért nem titok, hogy régen az emberek sokkal jobban érezték és tisztelték a természet ritmusát, és ez nem merült ki az évszakok váltakozásában, a holdfázisokat is figyelték és használták. Figyelembe vették vetéskor, aratáskor, hittek abban, hogy a fogyó hold a legalkalmasabb a gyomírtásra, és megfigyelték, hogy telihold idején születik a legtöbb kisbaba. A nők méginkább érzékenyek ezekre a változásokra, réges-régen állítólag minden nő ciklusa igazodott a holdciklushoz, így egyszerre menstruáltak, újholdkor kezdtek el vérezni és teliholdkor volt a peteérésük (mára a köztudatban ebből leginkább az maradt meg, hogy ha egy nőcsoport nagyon sok időt tölt egymás társaságában, egymáshoz igazodik a ciklusuk, ami valóban így van, de ennél sokkal érzékenyebbek vagyunk és a testünk változásai ennél sokkal komplexebbek).

Megmondom őszintén, én erre az információra kaptam fel a fejem. Rimóczi Zsófinál olvastam ugyanis arról, hogyan változott meg az addig szenvedésként megélt menstruációja azzal, hogy testileg-lelkileg közelebb került a természethez. Nekem utoljára akkor volt fájdalommentes ez az időszak, amikor fogamzásgátlót szedtem évekkel ezelőtt, azóta kín az első egy-két nap. Szóval arra jutottam, hogy ha egy kis “boszorkányság” kell ahhoz, hogy megszabaduljak a fájdalomtól, állok elébe.

Egy holdnaptáras applikációban kezdtem el figyelni a holdfázisokat, és hogy ehhez képest hol tart az én ciklusom. Itt találkoztam először ilyen fogalmakkal, hogy hálaadó rituálé, elengedés és holddal való teremtés – mindez persze angolul, és bár ki is próbáltam néhányat ezek közül, valahogy olyan megfoghatatlannak és tényleg boszorkányosnak tűnt, szóval aztán nem folytattam. Nehéz elengedni az előítéleteket és teljesen új szokásokat kialakítani, főleg, ha azok ennyire idegenek.

Ezért örültem nagyon, amikor rátaláltam a Hold Harmónia e-könyvre. Ez a nagyon szépen illusztrált kis könyv hat részből áll. Van egy bevezetője, amiben a szerzők – Brigi és Zsuzsi – elmesélik, ők hogyan is kerültek kapcsolatba a hold mágikus erejével és miért gondolják úgy, hogy ez mások életébe is pozitív változásokat hozhat. Van két rész, ami az év lezárására vonatkozik a teliholdhoz (december 12) és az utolsó holdnegyedhez (december 19) kapcsolva, illetve kettő, ami az újévre készít fel (december 26 – újhold és január 3 – első holdnegyed).

Ebben a négy részben leírják, hogyan tudjuk a leghatékonyabban alkalmazni a hold erejét ezekben az időszakokban, mikor érdemes célokat kitűzni, ezeket újragondolni, vonalat húzni, elszámolni és a megvalósításokért hálát adni stb. Bár a könyv kifejezetten 2019 végére és 2020 elejére vonatkozik, ezeket a tippeket minden hónapban, bármelyik évben hasznosíthatjuk. És ami szerintem a legszebb az egészben, akkor is működnek, ha az egészet boszorkányságnak, netalántán hülyeségnek tartod, hiszen a rendszeres befele figyelésnek és célkitűzéseknek csakis pozitív következményei lehetnek. A könyv hatodik része pontosan erre összpontosít. Ez egy tudatos évtervező, ami segít úgy felkészülni az újévre, hogy a legtöbbet tudd kihozni belőle, hogy 2020 az eddigi legsikeresebb és legharmonikusabb éved legyen.

Szóval ilyen boszorkányságokkal próbálkozok én mostanában. Tegnap este már leírtam azokat a dolgokat, amelyeket szeretnék elengedni és azokat, amikért hálás vagyok. Szeretném a 2020-at ilyen szempontból nagyon tudatosan kezdeni, minden jelentősebb holdfázisnál leülni a füzetemmel és az írószeremmel, befele figyelni, listát írni, számot vetni. Az én életemben már nagyon sokszor bebizonyosodott az, hogy a leírt szavaknak mekkora ereje van, de arról is meg vagyok győződve, hogy ez remek módja lesz annak, hogy jobban megismerjem önmagam, el tudjak engedni múltbeli sérelmeket és örömtelibben tudjam megélni a jelent.

Használni fogom továbbra is az applikációt, ami ebben sokat tud segíteni, de be fogok szerezni egy nyomtatott holdnaptárat is, hogy folyton az orrom előtt legyen (na meg mert olyan szépek), de mivel én valóban hiszek a hold mágikus erejében, szeretnék többet olvasni a témában, hogy minél inkább hasznosítani tudjam ezt – a Hold Harmóniában van például ajánlott olvasmánylista is.

Ha titeket is foglalkoztat ez a téma, szeretettel ajánlom ezt az e-könyvet, illetve a továbbiakban valószínűleg fogok mér arról írni, milyen változásokat hoztak az életemben ezek az új szokások (sikerül-e egyáltalán tartani őket).

Idén valószínűleg még hallotok felőlem, de ha nem, boszorkányos újévet kívánok!

*Ez a blogbejegyzés egy együttműködés részeként született. Köszönöm, ha támogatjátok azokat a vállalkozásokat, akikkel együtt dolgozom, ezáltal az én munkámat is támogatva.