Hallgatok és figyelek

A napokban többször kaptam magam azon, hogy ülök, bámulok a semmibe és az amerikai történéseken gondolkodok. Összeszorul a szívem ilyenkor, félek és csak arra tudok gondolni, hogy mi lenne, ha más lenne a bőröm vagy a szeretteim bőrének színe. Hogy (ebben az életben) miért fehérnek születtem. És hogy hogyan tudok segíteni.

Könnyű azt gondolni, hogy ezek a dolgok minket nem érintenek, vagy éppen, hogy normálisak. Hogy a rendőri túlkapások és az intézményes diszkrimináció – történjen az bőrszín, nem vagy szexuális preferencia miatt – olyasmi, ami hozzátartozik a társadalom működéséhez, mindig volt és mindig lesz. Vagy hogy nálunk ilyesmi nincs, csak Amerikában, csak a filmekben. Ezek a dolgok igenis léteznek, Magyarországon és Romániában, 2020-ban is. Amint elkezdesz felfigyelni a jeleire, már nehéz nem észrevenni.

Nem ujjal mutogatni akarok, hiszen én igazán nem számítok követendő példának. Én is tele vagyok előítéletekkel. Én is hallgatok, amikor körülöttem cigányoznak vagy negatív megkülönböztetésben részesítenek valakit a bőrszíne miatt, mert kerülni akarom a konfliktust. De konfliktusok és igazságtalanságok igenis vannak, és ha nem teszek ellenük, én is bűnrészes vagyok. Az a minimum, hogy nem vagyok rasszista, de ez nem elég, aktívan ki kell állnom a kevésbé kiváltságosak mellett.

Nem hiszek abban, hogy az erőszak lenne a megoldás. Ha durván rászólok valakire, mert nem értek egyet a viselkedésével – még ha jó szándékkal is teszem – szerintem az esetek többségében maximum azt érem el, hogy megszégyenítem az illetőt, aki így valószínűleg még ellenségesebbé válik. A higgadt, nyitott kommunikációt, az őszinte kérdéseket és az empátiát sokkal célravezetőbbnek találom. Mindannyian félünk valamitől, de nem szabad engednünk, hogy a félelmeink irányítsanak minket – ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni.

Ahhoz viszont, hogy érdemben tudjak kérdezni és válaszolni, először nekem magamnak kell információt gyűjtenem. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy a héten csatlakozok az #amplifymelanatedvoices mozgalomhoz és sem a blogon, sem instragramon nem fogok saját tartalmakat megosztani, csak a témához kapcsolódó olvasnivalókat. Magyar nyelven sajnos kevés anyagot találni, de a héten én is több időt szeretnék tölteni olvasással, információgyűjtéssel, tanulással és folyamatosan fogom bővíteni ezt a bejegyzést, mivel csak olyasmiket szeretnék ajánlani, amit én is elolvastam/megnéztem/végighallgattam.

Az olvasáson, információgyűjtésen túl igyekszem még tudatosabban figyelni az igazságtalanságokra és hallatni a hangom. Félek-e attól, hogy milyen lesz az emberek reakciója, hogy mit fognak gondolni rólam? Persze. De még mindig a kiváltságosak közé tartozok: egy heteroszexuális, középosztálybeli fehér ember vagyok, így elmondhatom a véleményem és „megúszhatom”, oly sokakkal ellentétben.

Tudom, hogy ez egy kényelmetlen téma. Nem akarunk erről beszélni, nem szeretünk róla tudomást venni. De a közömbösségünkkel azt mondjuk, hogy ez így rendben van: „Vannak, akik egyszerűen szerencsésebb körülmények közé születtek, ezért mindig jobb sorsuk lesz. Igazságtalan az élet, bele kell törődni.” Én nem akarok beletörődni. Talán naivitás, de igenis hiszek egy békés, harmonikus, fenntartható világban. És igenis, ha apró lépésekkel is, de teszek érte.

Ajánlott olvasni-, nézni-, hallgatnivalók
Cikkek:

Courtney Ariel: For Our White Friends Desiring to be Allies
Ayana Elizabeth Johnson: I’m a black climate expert. Racism derails our efforts to save the planet.
Jessica Grose: Talking to Kids About Racism, Early and Often*
Imani Bashir: Living Abroad Is My Way of Prolonging My Black Son’s Life
Michael Harriot: A Timeline of Events That Led to the 2020 ‘Fed Up’-rising

Könyvek:

Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings
Kathryn Stockett: The Help*
Michelle Obama: Becoming
Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah
Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other

Filmek:

The Banker (2020)*
Green Book (2018)*
BlacKkKlansman (2018)
12 Years a Slave
The Hate U Give (2018)

Videók:

EszterVirág: Hogyan ne legyél rasszista/szexista/homofób/előítéletes stb.?*
Heather C. McGhee: Racism has a cost for everyone

Szatirikus videók:

White Savior: The Movie Trailer (Late Night with Seth Meyers)
The Day Beyoncé Turned Black (SNL)

Podcastek:

The Goop Podcast: Why We Need to Talk About Environmental Racism

Hogyha szeretnétek együtt olvasni, az olvasmányélményeiteket megbeszélni, csatlakozzatok az Empátia Akadémia névre keresztelt online könyvklubunkhoz.

*Ezek a művek, bár fontos kérdéseket feszegetnek, fenntartásokkal kezelendők, ugyanis az alkotójuk nem színes bőrű. Ez a tény nem feltétlenül csorbítja az alkotás igazságértékét vagy relevanciáját, de ha azzal a szándékkal fordulsz hozzá, hogy fekete sorsokról tájékozódj, mindenképpen szem előtt tartandó.