Fürdőszoba-zöldítés 2.

Nem hiszem, hogy a környezettudatos és hulladékszegény életmód olyasmi, amibe meg lehet érkezni, amit tökéletesre lehet fejleszteni (hacsak ki nem vonulunk a világból, talán). De nem is ez a cél. Már a törekvésben is van valami izgalmas, ha sikerül játékként, egy folyamat részeként felfogni, és nem teljesen rágörcsölni. Lehet kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, hibázni és újrakezdeni – és közben önismeretet, türelmet és empátiát is gyakorolhatunk.

A héten az esküvőnkhöz vettem valamit egy fast fashion üzletből, mert nem találtam olyan fenntartható opciót, ami tetszett, árban oké volt, és időben meg is érkezett volna. Kiegyeztem magammal, hogy ez belefér, de a rendelés elküldése után hatalmas bűntudatot van. Tudom, hogy ez sokak számára érthetetlen és nevetséges, és én sem gondolom, hogy ez az egészséges hozzáállás; ebben sem érdemes végletesnek lenni. Viszont jó alkalom volt az önvizsgálatra, és arra, hogy kedvesebb legyek önmagammal.

A háztartásunk kialakításához is igyekszem ezt az attitűdöt alkalmazni, lépésről-lépésre haladni, tesztelni, következtetéseket levonni, újratervezni. Gondoltam, megmutatom, hogyan néz ki ez például a fürdőszoba-zöldítés kapcsán, amiről tavaly nyáron írtam – ha azt még nem olvastad, ajánlom, hogy azzal kezd, mert többször fogok visszautali rá.

Tisztálkodás és bőrápolás

Ami nem változott, hogy most is szappant használunk zuhanyzáshoz, arctisztításhoz, Henry a borotválkozáshoz is. Sokáig kezet is szilárd samponnal mostunk, mert szükségtelennek láttam a folyékony szappannal szemetet termelni, viszont decemberben kaptam egy nagyon kedves ajándékcsomagot az Ecomind webáruházból, amely tartalmazott egy pumpás barna üveget, így megjött a kedvem a kísérletezéshez.

Ezt a kurkuma szappant is tőlük kaptuk, és Henry imádja. Megkért, hogy rendeljem újra, ami nagyon ritkán fordul elő, mert szeretünk új illatokat kipróbálni. Így viszont mindig van olyan szappanunk is, amit annyira nem szeretünk. Ebből vágok össze egy kisebb darabot és elkeverem forró vízzel. Néhány órán vagy akár egy éjszakán keresztül állni hagyom, hogy lássam, mennyire sűrűsödik be. Ha nem vagyok elégedett az eredménnyel, adok hozzá egy kávéskanál xantánt, ami szőlőcukor és „sima” cukor erjesztésével előállított sűrítő anyag, és egy kis decyl glucoside cukortenzidet, ami az SLS környezetbarát és pálmaolajmentes alternatívája, és kiváló habosító. Végezetül néhány csepp levendula illóolajat is szoktam csepegtetni bele. (Ezeket a hozzávalókat egyébként a Zöldboltból szoktam rendelni.) Az így készült folyékony szappan már mehet is a pumpás üvegbe. December óta használjuk, mivel nem szoktam mérni a hozzávalókat, mindig más, de nagyon szeretjük, mert személyre szabható, pontosan tudom, mi van benne, és sokkal kevesebb hulladékkal jár, mint a bolti változatai.

Bőrápolás terén egy kisebb kört jártam be a kísérletezésben. Szappan és tonik terén nem történt változás, a krémet viszont többször is leváltottam tavaly július óta. A Napvirág arckrém után (amitől kiütött a bőrőm), a Fleur de Lin-t próbáltam, de ezzel sem voltam teljesen elégedett, így most visszatértem a Lush Enzymion kréméhez, amit tavalyelőtt használtam még. Romániában egyébként nincs Lush, de a bulgáriai oldalról lehet rendelni, és a postaköltség sem eget rengető. Alapjáraton nem szívesen kísérletezek arckrémekkel, mert a bőröm egyébként is érzékeny, zsíros és pattanásosodásra hajlamos, viszont a járványhelyzet és a home office miatt sokkal kevesebbet járok ki, mint régen, így kevésbé aggódtam a bőröm (és az emberek) nemkívánatos reakciói miatt.

Hajápolás

A kezdeti pozitív benyomások ellenére a Napvirág szilárd samponját hosszabb távon nem szerette a hajam, így egy ideig visszatértem a Fleur de Lin-hez, majd egy helyi márkát, a natural BEAuty body-t próbáltam ki. Ez remekül habzott, nagyon szerettem az illatát és sokáig is tartott, viszont valamiért bekorpásodott tőle a hajam, így egyelőre visszatértem a Lush Jumping Juniper-jéhez. Egyébként nem gondolom, hogy könnyen lehet ezeket a márkákat rangsorolni a fenntarthatóság szempontjából, hiszen ez egy nagyon összetett kérdés. Én szimplán azért szoktam a Lush-t ilyen szempontból hátrébb sorolni, mert szeretem kisvállalkozásoknak adni a pénzem, akik esetében tudom, hogy a megélhetésükhöz járulok hozzá és az álmukat építem, nem pedig egy multimilliomos amúgy is nevetséges méretű vagyonát gyarapítom – de ez az én személyes preferenciám.

A korpásodáson túl – amióta Izlandról hazaköltöztem – a másik problémám a hajammal az, hogy bár alapvetően hamar zsírosodik, a hajvégek nagyon szárazak, és könnyen kócolódnak. Emiatt több hidratáló balzsammal is kísérletezek, de valahogy egyik sem az igazi (és mindegyik műanyagban, messziről érkezik). A hennázás szokott még segíteni ezen a területen, attól ugyanis puhább és könnyen kezelhetőbb lesz a hajam. Évekig ajándékba kapott hennát használtam, így soha nem tudtam, milyen lesz a végeredmény, de a Zöldbolt kínálatában végre ebből is találtam egyet, ami nagyon bejött.

Fogápolás

Ami a fogápolást illeti, a Napvirág fogkrém és a georganics fogselyem azóta is alapdarab a fürdőnkben. Én újabban egy Truthbrush márkájú bambusz fogkefét kezdtem el használni, ami szintén az Ecomind karácsonyi ajándékcsomagban volt, most viszont újrarendeltem, mert nagyon tetszik a dizájnja (és nem csak azért, mert rózsaszín), ami tudom, hogy nem az elsődleges szempont egy fogkefe kiválasztásakor, de törekszem rá, hogy a használati tárgyaink is esztétikusak legyenek, mert számomra ez is a mindennapi apró örömök része.

Néhány hete beszereztem még egy Georganics Szenes fogport fogfehérítő hatása miatt. Már régóta ki szerettem volna próbálni egy fogport, de sajnos azt kell mondanom, nekem nem jött be. Nem habzik és nem hagy „tiszta érzést” maga után, ráadásul ettől a szenes portól minden fekete lesz. Egyelőre a fogfehérítés sem látványos, bár az valószínűleg hosszabb folyamat lesz. Ha elfogy ez az adag, és látok majd eredményt, akkor lehet, hogy legközelebb az aktív szenes fogkrémüket próbálom majd ki.

Egyebek

Ami még szintén az Ecomind csomagban volt, és nagyon megszerettem, az a LastSwab sokszor használatos fültisztító pálcika. Először fura volt a használata, mivel a hagyományos pálcikákkal ellentétben textúrált a felülete, így olyan volt, mintha egy masszázst kapna a fülem, de hamar megszoktam. Imádom, hogy milyen könnyen tisztítható, és hogy körülbelül 1000 egyszer használatos pálcikát spórolok meg vele. Azóta Henrynek is rendeltünk egyet.

A nuud dezodorom egyébként, amiről tavaly is írtam, most fogyott el. Még azelőtt kezdtem el használni ezt a tubust, hogy Izlandról hazaköltöztem volna – másfél éve! Ez azért nem egészen normális, nem tart mindenkinek ilyen sokat, de én általában 4-5 naponta használom, amikor hajat is mosok, és ez nekem így teljesen jól működik (bár nem végzek komolyabb fizikai erőfeszítést és nem eszem húst, ezek is fontos szempontok, ha izzadásról van szó). Ha ki szeretnéd próbálni, ezen a linken keresztül 20% kedvezményt kapsz (cserébe én is 10%-al olcsóbban vásárolhatom meg a következő dezodoromat).

Ezeket a változásokat vezettem be mostanában, és bár mindig van, ahová fejlődni, a fürdőszobánk ökológiai lábnyomával most viszonylag elégedett vagyok. Most éppen a takarításban kísérletezem, bolti és saját készítésű termékeket is tesztelek. Fejben már készül a környezetbarát takarítás blogposzt!