Takarítás természetesen

Amikor tavaly beköltöztünk az új lakásunkba, meglepett, hogy mennyire élvezek a tisztítószerekkel kísérletezni. Soha nem voltam különösebben tisztagás- vagy rendmániás, de hatalmas örömmel töltöttel el, hogy olyan szereket használhatok, amelyek számunkra és a bolygó számára is biztonságosas, ráadásul a feladatukat is jól ellátják. Bár nem gondolom, hogy másfél év tapasztalat szakértővé tesz a témában, arra gondoltam, megosztom, nekem mi vált be (és azt is, ami nem).

Tudva, hogy saját háztartást fogok vezetni, vágytam arra, hogy tisztában legyek vele, miben milyen hatóanyag van, hogy hagyhatom a macskákat (és később majd a gyerekeket) nyugodtan szaglászódni, mert nem lesznek veszélyben, és hogy ami a lefolyón keresztül a vizeinkbe kerül, nem lesz káros hatással az állat- és növényvilágra, illetve a szeretteimre. Szerintem legtöbbször nem gondolunk bele, hogy amit a kagylóba öntünk, az előbb-utóbb bekerül az esővízbe, onnan meg az ételeinkbe és a szervezetünkbe… Éppen ezért szerettem volna kipróbálni a saját készítésű tisztítószereket.

Mosogatás

Először egy Marseille-szappanos receptet próbáltam a saját készítésű mosogatószerre, de azt egyikünk sem szerette (nálunk Henry is sokat mosogat). Az állaga, az illata, minden fura volt. Ezt a receptet Mohácsi Nusi oldalán találtam, és azóta is esküszünk rá. Abszolút hatékony, a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbír, és az illóolajokkal teljesen személyre szabható (én általában citrom vagy narancs illóolajat használok). Dupla adagot szoktam keverni, azzal jó sokáig elvagyunk. Na, de akkor jöjjön is a recept!

Hozzávalók:

1 kávéskanál xantán (természetes sűrítőanyag)
1,5 dl víz
1 dl 20%-os ecet (eredeti receptben 1,5 dl 20%-os ecet vagy 2 dl 10%-os)
1 dl coco vagy decyl glucoside (kókuszolajból és cukorból készülő cukortenzidek, amelyek a habzást segítik elő)
3 kávéskanál citromsav (eredeti receptben 2 kávéskanál)
100% tisztaságú, bevizsgált illóolaj (opcionális)

Elkészítés:

A xantánt tedd egy nagyobb tálba, és fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett add hozzá a vizet, majd a coco/decyl glucoside-ot is, míg csomómentes nem lesz. Ezután add hozzá a többi hozzávalót, ha illatosítani szeretnéd, néhány csepp illóolajat is. Az eredeti recept 1,5 dl ecetet javasolt (ezekhez a tisztítószerekhez mindig a 20%-osat használom), de úgy nekem túl ecetszagú volt, így Nusi javaslatára csökkentettem a mennyiségét, és citromsavval pótoltam. Így tökéletesen bevált.

A mosogatószer hígított verzióját sokáig használtam általános tisztítószerként a konyhai, sőt, a fürdőszobai takarításhoz is, és nagyon szerettem. Ehhez csak tegyél 1-2 pumpányi mosogatószert egy flakonba, töltsd fel vízzel, rázd össze, és használhatod is. Ha fokozni szeretnéd a hatékonyságát, adhatsz hozzá még egy kis ecetet, de akkor légy óvatos, mert a természetes felületek, mint a márvány vagy a fa, nem feltétlenül szeretik az ecetet.

A hozzávalókat igyekszem nagyobb kiszerelésben beszerezni, hogy amennyire lehet, csökkentsem a csomagolás mennyiségét. Csomagolásmentesen sajnos nem lehet ezt a receptet megúszni, de a legtöbb összetevőt más tisztítószerekhez is használom, így maximálisan ki vannak használva. Eddig szinte mindent a Zöldboltból rendeltünk évente néhány alkalommal, nagyobb mennyiségben, de nemrég megnyílt Marosvásárhely első csomagolásmentes boltja, így szerintem sok mindent ki tudunk majd onnan váltani.

Ami számunkra még nagyon bevált, az a Redecker cserélhető fejű mosogatókefe, illetve a luffa szivacs, ami komposztálható. Én előbbit szeretem jobban, Henry utóbbit használja szívesebben, de mindkettő nagyon praktikus, és műanyagmentes! (A műanyag mosogatószivacsokat már akkor is gyűlöltem, amikor még egyáltalán nem foglalkoztatott a környezettudatosság, az első használat után valahogy mindig gusztustalannak tűntek).

Takarítás

Mint mondtam, nagyon sokáig a mosogatószer hígított változatát használtam takarításhoz, a makacsabb szennyeződésekre meg elővettem a „nagyágyúkat” (vízkőoldásra citromsavat vagy ecetet, szagtalanításra szódabikarbónát, zsíroldásra mosószódát). Idén kezdtem el tovább kísérletezni ezen a téren.

Munkácsi Brigi Levendula és ecet c. könyvére már régóta vágytam, májusban végre megrendeltem (az Ecomind oldalról, mert ott akciós volt szórófejes üvegekkel csomagban, de több helyen megtalálható), és azóta, ha elfogyott egy tisztítószerünk, ebben kerestem rá alternatívát. Már több receptet is kipróbáltam, a zöldcitromos tisztítószer például nagy kedvencem lett, de a sütőtisztító is remekül működik, most pedig a fürdőszobai takarítással kísérletezek – a toalettfertőtlenítő spray a legcsúnyább vízkőlerakódással is megbírkózott. 57 recept van a könyvben, mindent megtalálsz benne, amire a ház körül szükséged lehet – engem valósággal izgalommal tölt el, amikor valami újat kavarhatok ki belőle!

Ami még hatalmas segítségünk a konyha tisztán tartásában, az a bambusz törlőkendő – természetes, mosható, sokszor használható alternatíva a műszálas társaira, amelyek saját tapasztalatomban néhány használat után büdösek lesznek.

Az elején említettem, hogy amikor beköltöztünk, próbálkoztunk egy Marseille-szappanos mosogatószerrel, ami nekünk nem vált be, de a szappant jótékony hatásai miatt (és hogy ne pazaroljak, persze), mindenképpen szerettem volna felhasználni. Fölmosó folyadék lett belőle! Levágok belőle néhány darabkát, meleg vízben addig kevergetem, amíg föl nem oldódik, és már mehet is a padlóra. Friss, tiszta illat és érzet marad utána, és nem lesz csíkos a parkett. Folyékony kiszerelésben is kapható, ami valószínűleg könnyebben oldódik, ezért praktikusabb, nekem tavaly a szilárd változatot sikerült legkönnyebben beszerezni, és nagyon sokáig kitart. A Levendula és ecet több receptben is kér aleppói fekete szappant, de mivel annak is az olívaolaj a fő összetevője, én a már meglévő a Marius Fabre-val váltottam ki.

Cycle tisztítószerek

Április végén megkeresett a Cycle*, hogy szeretném-e tesztelni az új, koncentrált termékcsaládjukat. Nagyon örültem a felkérésnek, hiszen már egy korábbi workshopról ismertem őket, és zseniálisnak tűnt a koncepciójuk. A Cycle ugyanis újrahasznosított organikus savakat, újrahasznosított vizet és növényi alapú összetevőket használ a termékeihez, amiket újrahasznosított műanyagba csomagol.

A kezdőcsomag fürdőszoba-tisztítót, általános felülettisztítót, ablaktisztítót és univerzális tisztítót tartalmaz, négy koncentrátumot és négy hígító flakont – utóbbiakat csak egyszer kell megvenned, utána elég a koncentrátumokat beszerezned, így nem kell a vizet szállítani, és kevesebb műanyag szemetet termelsz.

A fürdőszoba-tisztítót és az általános felülettisztítót már elhasználtam. Utóbbit nagyon szerettem, hatékony volt és finom illatú. Előbbi bántotta az orromat, túl erősnek tűnt a hígított mosogatószeres tisztító után, és csíkosak maradtak utána a felületek – ezt szerettem a legkevésbé. Az ablaktisztítót és az univerzális tisztítót jelenleg is használom, mindkettő bevált, utóbbit tovább lehet hígítani, és már mindenfélén kipróbáltam a padlótól a szemetesek tisztításáig.

Az egyetlen nagy negatívum számomra a Cycle termékek esetében a flakonok minősége, ezek ugyanis folynak – az elején nem vettem észre, lefektetve tároltam őket, emiatt elég sok tisztítószert elveszítettem –, időnként akár használat közben is. A szórófejes üveg üvegek számomra sokkal jobban beváltak (és jobban is mutatnak), de a koncentrátumokat szívesen újravásárolnám. Egyelőre nagyon élvezem a saját tisztítószerek keverését, de sok olyan élethelyzetet el tudok képzelni, amikor erre nem lesz időm vagy energiám, és jó tudni, hogy lesznek majd tudatosan kialakított, környezetbarát alternatíváim, amelyek a körkörös gazdaságot támogatják.

Remélem, hasznosnak ítélted a leírtakat, és találsz benne olyan tippeket vagy termékeket, amelyeket a saját háztartásodban is alkalmazhatsz! Természetese nem kell mindent azonnal leváltanod, amit már megvettél, használd el, azután térj át a környezetkímélőbb változatára. Haladj kis lépésekben, és ne bátortalanodj el, ha valami nem válik be, vagy nem sikerül előre, fogd fel játékként a dolgot. A sikerélmények majd annyival varázslatosabbak lesznek! És ne feledd, a változáshoz nem az kell, hogy néhány ember tökéletesen csinálja, hanem hogy mindenki próbálkozzon.

*A Cycle termékeket barter együttműködés keretében kaptam, de ez a blogbejegyzés már nem annak részeként született.