Tudatos cikluskövetés – tévhitek és tapasztalatok

Henryvel a kapcsolatunk elejétől kezdve beszéltünk arról, hogy szeretnénk majd gyerekeket. Az is egyértelmű volt, hogy a munkája miatt – ha szeretnénk, hogy velem legyen a szüléskor és a baba életének első hónapjaiban – meg kell próbálnunk előre tervezni és jól időzíteni. Elsősorban emiatt szerettem volna elvégezni a tudatos cikluskövetés tanfolyamot.

Elöljáróban talán annyit érdemes megemlítenem, hogy mindig is elég bonyolult kapcsolatom volt a hormonháztartásommal. Tinédzser koromban nagyon problémás, pattanásos bőröm volt, amire az endokrinológus reakciója az volt, hogy „majd a szülés megoldja”, de „mivel ez most nem opció”, ír fel fogamzásgátlót. Amit én lelkiismeretesen szedtem is éveken keresztül.

A fogamzásgátlótól nemcsak a pattanásaim múltak el, hanem a menstruációm is rendszeressé és fájdalommentessé vált. 25 éves koromban viszont, miután szakítottunk az akkori barátommal (mert közben a tabletták eredeti rendeltetésüket is betöltötték), úgy döntöttem, hogy nem szeretném tovább hormonokkal terhelni a szervezetem, és abbahagytam a gyógyszer szedését. Ezt egyik napról a másikra tettem, anélkül, hogy orvossal konzultáltam volna, amit senkinek sem ajánlok. A továbbiakban, bár a bőrproblémáim már nem tértek vissza olyan intenzitással, mint előtte, a ciklusom sokkal rendszertelenebbé és fájdalmasabbá vált. Ezt teákkal és gyógynövényekkel sikerült kordában tartani, de továbbra is szerettem volna jobban megismerni és megérteni a testem működését.

Juditot, bár instagramon már „találkoztunk”, a Csendben Nő konferencia alatt ismertem meg, amikor részt vettem az előadásán. Már akkor eldöntöttem, hogy jelentkezek a tanfolyamára, és a megszerzett tudást alkalmazom majd, amikor családtervezésre kerül sor.

Az elején nem tudtam, mire számítsak. A naptáras fogamzásgátlási módszert már ismertem, és nem bíztam benne. Éppen ezért – bár már az előadáson elhangzott, hogy nem szabad a kettőt összekeverni – a szimptotermális módszerrel kapcsolatban is szkeptikus voltam. Judit ugyanis ezt tanítja, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy háromféle termékenységi jelet kell/lehet megfigyelni a ciklus során: a méhnyaknyák változásait, a méhnyak pozícióját (ezt el lehet hagyni) és az alap testhőmérsékletet. Ez eleinte nagyon bonyolultnak és fárasztónak tűnt, de meglepően könnyű volt beépíteni a rutinomba!

Azt már a konferenciáról tudtam, hogy fogamzásgátlóként használva 99,4%-ban megbízható a módszer (akárcsak a hormonális fogamzásgátlók), ami biztató volt, de nagyon kíváncsi voltam a konkrét lépésekre – ezt Judit a négy alkalom során adja át, átfogó biológiai ismeretek kíséretében. A félelmeim az információhiányból adódtak, és sejtettem, hogy a tényekkel szembesítve eloszlanak majd. Amire nem számítottam, az az, hogy mennyi önbizalmat ad majd a tanfolyam elvégzése, mennyire megerősít a nőiességemben, és abban a tudatban, hogy a testem tudja, mi a dolga, semmit nem tesz hiába, mindennek szerepe van, és minden jelzésértékű, csak tudnom kell értelmezni a jeleket.

A napokban kezdtem el vezetni a hetedik ciklusom adatait. A Read Your Body applikációt használom, ami fizetős (70 RON/5000 ft egy évre), de remek eszköz a szimptotermális módszer alkalmazására, ugyanis rengeteg adatot meg lehet adni, és teljesen személyre szabható. Az első ciklusokban csak a testem megismerésére használtam a módszert, de néhány hónapja már fogamzásgátlásra is alkalmazzuk (a termékenységi ablakban visszatérünk az óvszerhez). Eleinte még mindig kicsit szkeptikus voltam, de úgy álltam hozzá, hogy tudjuk, hogy szeretnénk majd gyerekeket, szóval, ha teherbe esek sem probléma, bár az időzítés nem ideális (Henry szerint, mondjuk, olyan nem is létezik). Viszont nem volt okom aggodalomra, nekünk tökéletesen bevált ez a módszer.

Mivel az alap testhőmérsékletet minden reggel ugyanakkor kell mérni, én meg eléggé össze-vissza órákban szoktam felkelni, minden nap 6 órakor szól az ébresztőm. A hőmérőt, amit az ágy mellett tartok beteszem a számba, a mérés után meg alszom tovább, vagy felkelek – attól függ, milyen napom van. Néha annyira fáradt vagyok, hogy nem reagálok a telefonom csengésére, olyankor Henry szokott felkelni, kikapcsolni, odaadni a hőmérőt, aztán meg elvenni, én meg félálomban csinálom végig az egészet, később nem is emlékszem rá. Ez egyébként szerintem az egyik kulcsa a módszer sikerességének: mindkét félnek nyitottnak kell lennie rá, és meg kell tennie a maga részét. Henry esetében ez azt jelenti, hogy odaadja a hőmérőt, ha látja, hogy nem vagyok ébren, de azt is, hogy gondoskodik rólam, amikor bántanak a menstruációs görcsök, együttlét előtt megkérdezi, hogy hol tartok a ciklusomban, kell-e védekeznünk, és főleg: mindig szem előtt tartja, hogy nekem mi a jó.

Ha fogamzásgátlásra szeretnéd használni ezt a módszert, elengedhetetlen a felek közötti őszinte kommunikáció, a türelem egymással és magaddal szemben. Védekezési módszertől függetlenül érdemes tisztázni azt, hogy a nem nemet és nem talánt jelent (bármelyik fél is mondja), és hogy elsősorban mindig a saját vágyainkra és testünk jelzéseire kell figyelnünk – ezzel sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat. Az előző kapcsolataimban sajnos ez nem mindig működött, mert a megfelelési kényszerem nem engedte, hogy tiszteletben tartsam a saját érzéseimet és akaratomat (ezzel sajnos még ma is küzdök), így a módszer alkalmazására sem álltam volna készen. Szerencsére Heryvel őszintén és nyíltan tudunk beszélni ezekről a dolgokról, de a tanfolyamon tanultak is rengeteget segítettek abban, hogy jobban bízzak magamban, és tiszteletben tartsam az igényeimet.

Mi egyelőre nem tervezünk babázni, így néhány hónapig még védekezésre fogjuk használni a tanfolyamon tanultakat, de alig várom már, hogy megtapasztaljuk, a családtervezésben hogyan segít majd! Bármilyen élethelyzetben vagy is, szingli, kapcsolatban, vagy éppen próbálsz teherbe esni, szerintem minden nő gazdagodik az által, ha jobban megismeri a ciklusát – ezért neked is szeretettel tudom ajánlani Judit tanfolyamát.

Ez egyébként nem egy szponzorált bejegyzés, kifizettem magamnak a tanfolyamot annak idején, és ahogy mindig, most is a saját tapasztalataimat és az őszinte véleményemet osztottam meg veled, viszont Judit volt olyan kedves és felajánlott egy 15 százalékos kedvezményt az olvasóim számára. Ehhez a PANNI15 kuponkódot kell beírnod a megfelelő mezőbe, amikor már a kosárban van a termék. A kód december 31-ig lesz érvényes.

A következő tanfolyam jövő héten, október 8-án indul, akár már erre is jelentkezhetsz, de ha a későbbiekben vennél részt rajta, mindenképpen iratkozz fel Judit hírlevelére, ahol első kézből értesülhetsz majd az új időpontokról.