Vásárlói kisokos, avagy hogyan szabd a gardróbodat a saját igényeidre és kerüld el a fölösleghalmozást

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy a (környezet)tudatos életmódra törekvésben is a divat lett a kedvenc témám és területem. Imádok az etikus és fenntartható márkák kínálatában böngészni, új kisvállalkozásokat felfedezni, de a turkálás iránti szenvedélyem sem csökkent. Annyi változott csak, hogy sokkal jobban átgondolom, mit és mennyit vásárolok.

Maga a tudatosabb döntéshozatal fele vezető utam is a ruhákkal kezdődött, illetve ez volt az a terület, ahol a leginkább éreztem a változás szükségét. Azelőtt halmoztam a ruhákat, mindenfélét összevásároltam, főleg turikban, mert hát „olcsó volt”, de aztán soha nem vettem fel, mert nem talált a méret vagy nem állt igazán jól. 2018 végén döntöttem el, hogy ezen változtatni fogok, és a következő évre meghatároztam magamnak egy maximum darabszámot: legtöbb 19 ruhát, cipőt és nagyobb kiegészítőt engedélyeztem magamnak. Ezt sikerült is betartani, és a tavalyi évre tovább csökkentettem ezt a számot, tizenkettőre. Valószínűleg a járványhelyzet is segített abban, hogy végül ezt sem értem el.

2008: ekkortájt kezdődött a máig is tartó használt ruhák iránti szenvedélyem.

2021-et is a max tizenkettővel a fejemben kezdtem, de aztán nyáron elengedtem. Ennek két oka van, az egyik, hogy amíg Izlandon éltem, nagyon sokat változtam, ezáltal pedig a stílusom is, így gyakorlatilag szinte a nulláról kezdtem el újraépíteni a gardróbomat, hogy valóban jól érezzem magam a ruháimban. A másik ok, hogy rájöttem, számomra a divat, az öltözködés igazi szenvedély, az önkifejezés egy nagyon fontos formája, és nem biztos, hogy egészséges, ha ezt erőszakkal próbálom elnyomni magamban. Egy szép ruhában hercegnőnek érzem magam, egy jól passzoló farmer meg annyi önbizalmat tud adni, hogy úgy érzem, meg tudnám hódítani a világot, ez pedig hatással van a testtartásomra, a mosolyomra, a gondolataimra, arra, ahogy másokkal szemben viselkedek.

Úgy gondolom, hogyha mindannyian olyan ruhákat viselnénk, amiben teljesen önazonosnak és magabiztosnak érezzük magunkat, sokkal jobb hely lenne ez a világ. Kedvesebbek és türelmesebbek lennénk egymással, erősebben hinnénk magunkban és az álmainkban, így kevesebb időt és energiát pazarolnánk arra, hogy másokat lehúzzunk.

Szerintem ez az egyik legnagyobb hátránya a fast fashion márkák működésének (a környezetromboló hatásukon túl): csak a profit érdekli őket, a pénztárcát tartó személy, annak egyénisége és valós igényei abszolút nem. Kit érdekel, hogy te szívesebben hordanál földig érő szoknyát retro mintával, mint szaggatott farmert, most a szaggatott farmer a divat, neked is azt kell akarni. Mit számít, hogy azok a ruhák, amelyeket nullás méretre terveznek, soha nem fognak jól állni rajtad, mert ember vagy, hús, vér, zsír, hurka, kiálló csontok, nem egy próbababa? Azért csak vedd meg, érezd magad kevésnek vagy éppen túl soknak benne, akkor majd még többet vásárolsz, mert azt hiszed, hogy majd most, majd ez az új nadrág, ami a modellen olyan jól áll, végre jó lesz rád is.

2012: a nadrágok kezdtek kispadra kerülni, hódított a monokróm.

Ha szereted a szaggatott farmereket meg a fast fashion márkákat, ez a fenti kifakadás nem ellened szól. Csupán csak arra szeretnélek buzdítani, hogy próbáld meg kerülni az impulzusvásárlást, és helyette tudatosan gondold végig, mire van szükséged. Íme néhány tipp, amelyek segítségedre lehetnek ebben:

1. Önismeret, önismeret, önismeret. Ha tisztában vagy az alakoddal és a színtípusoddal, az sokat segíthet abban, hogy olyan darabokat válassz, amelyekben valóban jól érzed majd magad. Ha teheted, menj el szín- és stílustanácsadásra, de ki is kísérletezheted magadnak, hogy mi az, ami számodra működik. Ehhez már az interneten is sok segítséget találsz. Keress olyan bloggereket, ismert személyiségeket, akik hozzád hasonlóan néznek ki, figyeld meg, nekik mi áll jól. Nézd meg a különböző évtizedek divathullámait – mi tetszik belőle, mit tudnál beépíteni a saját szekrényedbe? Inspirálódj.

Ez a frizura például borzalmas választás volt számomra, soha nem állt normálisan, és rengeteg macera volt vele.

2. Vásárolj a szekrényedből. Nézd át a már meglévő ruháidat. Rakj össze szetteket, akár olyan kombinációkat is, amelyekre azelőtt nem gondoltál volna. Figyelj a színekre és fazonokra, mi mivel kombinálható, mi áll jól, melyek a kedvenc darabjaid és miért.

2013: ezt a ruhát szó szerint rongyosra hordtam.

3. Egyszerűsíts! Azokat a darabokat, amelyeket már az előző két évben sem hordtál, amelyek semmi mással nem találnak a szekrényedben, vagy amelyekben nem érzed teljesen jól magad, add el vagy vidd el egy adományboltba. Könnyebb lesz átlátni, hogy mid van, és kiválasztani reggel, hogy mit vegyél fel, ha kisebb a káosz. Ha úgy könnyebb, készíts három kupacot: marad, megy és „elteszem későbbre”. Utóbbi kategóriába mehetnek azok a ruhák, amiket már nem hordasz, de félretennél az utókornak, vagy most valamiért éppen nem érzel aktuálisnak, de esélyesnek látod, hogy ismét beleszeretsz majd. Csak arra vigyázz, hogy ne ez a kupac legyen a legnagyobb! Kijelölhetsz egy fiókot vagy egy dobozt külön erre a célra, amit évente egyszer-kétszer átválogatsz.

2013: ez a ruhám ma is megvan, mert gyönyörű, viszont a szabása nem előnyös számomra, meg már nem is nagyon hordok ilyen rövidet, így valószínűleg meg fogok válni tőle.

4. Írj listát. Ha már tudod, mi áll jól, mit viselnél szívesen, és mi van a szekrényedben, írj listát arról, ami hiányzik. Ez akkor is segíthet, ha használt ruhákat szeretnél vásárolni. Tudom, hogy sokak szerint turkálni nem lehet úgy menni, hogy már megvan a fejedben a kép a tökéletes darabokról, de én ezzel nem értek egyet. Ha célzottan nézed végig a kínálatot, nem fáradsz el annyira a keresgélésben, és kevesebb eséllyel veszel meg valamit, aminek nincs helye a gardróbodban.

2013: ez egy turis csizma volt, amit imádtam, azóta is hasonlót keresek
Itt volt egyébként a leghosszabb hajam életemben, és éppen a bretonom lenövelésével szenvedtem.

5. Légy kritikus. Ha az interneten látsz valamit, ami tetszik, mentsd le, térj vissza rá egy-két hét múlva (ha nem felejtetted el), nézd meg, hogy még mindig tetszik-e, és csak akkor rendeld meg, vagy keress hozzá hasonlót a fizikai boltokban. Turkáláskor „vidd el néhány körre” a kiszemelt darabot. Ne próbáld fel rögtön, válogass tovább, ha meg felpróbáltad, ne fizess azonnal, nézelődj még kicsit, gondolkozz el rajta, mivel tudod majd kombinálni az adott darabot. Határozott, lelkes igennel bólintottál rá, vagy csak egy talán-darab? Ha nem tökéletes a méret, valóban át fogod alakíttatni? Légy őszinte magaddal.

2014: ez ugyanaz a virágos ruha. Rengeteget hordtam ezzel a pulcsival.

A kritikus vásárlásban egyébként nagyon sokat tud segíteni, ha megszabsz magadnak egy maximum darabot, akár csak egy vásárlásra is. Ha szét akarsz még nézni két másik üzletben is, de összesen három dolgot engedélyeztél magadnak, biztos, hogy ez benne van a három igaziban? Azt azért fontos szem előtt tartani, hogy ha már a harmadik üzletben jársz, és csak egy dolgot találtál, ami igazán tetszik, ne erőltess magadra további kettőt 😀

A barna barnával még mindig nagy kedvenc volt.

6. Türelem… Ha hasonló cipőben jársz, mint én, és teljes gardróbcserére vágysz, állj ellent a kísértésnek, és ne akarj mindent egyszerre lecserélni. Vásárolj meg egy szerelemdarabot, és nézd meg, mivel tudod kombinálni a már meglévő ruháidból. Lassan és tudatosan rakd össze az álomruhatáradat – hidd el, megéri kivárni! Ha meg eltervezel valamit, és nem jön össze, légy kedves önmagaddal. Nem kell tökéletesen csinálni.

2014: ez a szett már színeiben kezd hasonlítani a mai stílusomra.

7. Beszélgess el róla magaddal. Mik Zazon, az önelfogadás egyik külföldi élharcosa tette fel egyszer a következő kérdést a követőinek: ki vásárolt már melltartót úgy, hogy tudat alatt abban reménykedett, hogy abban a darabban úgy fog majd kinézni a melle, mint a reklámmodellnek? Amikor ezt olvastam, olyan volt, mintha felkapcsoltak volna egy villanykörtét! Rájöttem, hogy gyakran nem az adott ruhadarabra vágyom, hanem a kisugárzásra, ami a viselőjéből árad. Ilyenkor jön ismét képbe az önismeret, hogy őszintén megkérdezem magamtól, vajon hasonlóan állna-e rajtam az a ruha, jól érezném-e magam benne? Ha a válasz nem, akkor az én kisugárzásom valami másban lesz majd az igazi, és ezt a darabot elengedhetem. (Ez a gondolatmenet egyébként frizurákkal is működik.)

2014: a réteges öltözködést már akkor is imádtam.

8. Keretezd át. A gondolataink meghatározzák az életünket, szerintem ezzel nem mondtam újat. És itt most nem a „csak igazán kell akarnod, és teljesülni fog” típusú gondolatokra utalok, hanem arra, hogy sokkal kellemesebb hálával és örömmel a szívedben tölteni a napot, mint keserűséggel és bánattal. Persze vannak körülmények, amelyeken nem tudunk változtatni, de azt tudjuk befolyásolni, hogy hogyan internalizáljuk őket. Például ha eldöntöd, hogy jövőre maximum tíz ruhadarabot veszel, akkor ne görcsölj már mostantól azon, hogy az mennyire kevés, és hogy „mennyi mindenről le fogsz maradni” (been there, done that). Gondolj inkább arra, mennyire szerencsés vagy, hogy megengedhetsz magadnak tíz új ruhát! Képzeld el, milyen érzés lesz majd viselni azt a rég áhított szoknyát. Ha egy fenntartható márka drágább darabját szemelted ki, tegyél félre rá, és gondolj arra, hogy milyen jó lesz majd egy kisvállalkozást támogatni a pénzeddel. Koncentrálj a döntéseid pozitív hozadékaira.

2016: talán az előző képeken is feltűnt, hogy évekig a csípőmön hordtam a szoknyákat a derekam helyett. Akkoriban ez a hosszú turikincs alapdarab volt a gardróbomban, de ma már nem érzem jól magam benne, be kellene venni belőle (vagy megfogadni a saját tanácsom és megválni tőle).

9. Szűrd ki a zajt. Ha már úgy érzed, hogy nyomaszt a sok inspiráció, és a fenntartható márkák meg a divatbloggerek folyton azt éreztetik veled, hogy muszáj új dolgokat vásárolnod, nyugodtan kövesd ki vagy némítsd le őket egy időre. Szerintem nagyon fontosak ezek a vállalkozások és influenszerek, mert alternatívát nyújtanak a környezetszennyező tömegcikkekre és az „itt egy újabb fast fashion haul – avagy dolgok, amikre senkinek sincs szüksége” típusú tartalmakra, de ezek is lehetnek károsak, ezt is lehet túlzásba vinni. Ha túl sok az inger, lépj a fékre, tarts szünetet, tisztítsd ki a fejed.

Ugyanabban az évben munkahelyet váltottam. Egy irodában kezdtem el dolgozni, ami a gardróbomra is nagy hatással volt. Aztán egy szakítás után a hajamat is levágattam rövidre, ami nagyon felszabadító érzés volt.

10. Érezd jól magad! Persze, fel kell öltöztünk, mert ha meztelenül járkálnánk az utcán, furcsán néznének, de mennyivel izgalmasabb, ha közben jól is érezzük magunkat. Kísérletezz, változtass, légy bátor, mondj igent, lepd meg magad, vigyél bele játékot. Aki ítélkezni akar, úgyis megteszi, mindegy, hogy mi van rajtad.

2017: ez a szoknya volt az első ruhadarab, amit úgy igazán a jelenlegi stílusom előhírnökének érzek. Az egyik kollégám kommentált is miatta többször, hogy nagymamás. A minik mellett tényleg kontrasztos volt, de ekkor kezdtem el valóban magamnak öltözni.

Az én öltözködéshez való viszonyom nem akkor változott meg igazán, amikor eldöntöttem, hogy kevesebbet és tudatosabban vásárolok, hanem akkor, amikor magamat választottam. Azt, ami nekem tetszik, amiben én jól érzem magam. Persze még mindig előfordul, hogy felveszek valamit, és bevillan, xy vajon mit fog gondolni. A megfelelési kényszer elengedése és az agyunk áthuzalozása hosszú és fájdalmas folyamat – éppen ezért érdemes minél előbb elkezdeni!

2018: az első lenvászon szerelem.
2019: itt már a turikba is más szemmel és sokkal céltudatosabban mentem be. Ez a ruha igazán szerencsés találat volt, ebben a pillanatban is ez van rajtam.

Ha tetszett ez a bejegyzés, írd meg kommentben (vagy privát üzenetben), mit találtál hasznosnak belőle, mit fogsz beépíteni a mindennapjaidba. Ha van olyan számodra jól bevált praktika, ami innen kimaradt, de szerinted mások számára is érdekes lehet, azt is szívesen fogadom!

2020: ennek a szettnek minden darabját imádom ma is.
2021: a nadrág és a felső új szerzemények másodkézből, de a zakó és a cipő 2016-ból már ismerős lehet – ezeket sikerült úgy átmenteni a mai ruhatáramba, hogy megint örömmel viselem őket.

És akkor most őszintén: melyik hajviselet tetszett a legjobban, és melyik tűnt a legfurcsábbnak? 😀