Hajfestés hennával, természetesen

Három éve, Izlandon kezdtem el hennázni. Nem emlékszem pontosan, akkor mi jött rám, azt hiszem, egyik lakótársam mesélt róla, és felajánlotta, hogy kölcsönöz egy adag port, próbáljam ki. Emlékszem, amikor az első festés után belenéztem a tükörbe, úgy éreztem, megtaláltam azt a dolgot, amivel még inkább önazonos lehetek. Azóta rendszeresen festem vele a hajam.

A lakótársamnak göndör, sötétbarna haja volt, a henna nem színezte át, inkább vöröses fényt adott neki. Ő főként a jótékony hatása miatt használta. A henna ugyanis erősíti, dúsítja, selymessé teszi a hajat, emellett — mások elmondása szerint — megállítja a hajhullást és a korpásadás ellen is segít. Én utóbbi kettőt nem tapasztaltam, bár nem is küzdöttem különösebben ezekkel a problémákkal. Az tény, hogy amikor úgy érzem, kezd kezelhetetlenné válni a hajam, könnyebben kócosodik, veszített a tartásából és a fényéből, tudom, hogy ideje ismét megfesteni.

Pontosan a jótékony hatásai miatt fontos, hogy természetes, tiszta hennát használj. Én az elején nem vettem, a fent említett lakótársamtól kaptam (Olaszországból), majd egy másik kolleganőm is hozott Törökországból. Miután hazajöttem, a Khadi vörös hennáját kezdtem el vásárolni, amit a Zöldboltban találtam.

Ezt azért is szeretem, mert kesztyűvel és fóliával érkezik (mindkettőre szükséged lesz), plusz részletes leírással és utasításokkal. Én háromhavonta szoktam hennázni, két alkalom között pedig általában elfelejtem, mit kell csinálni, az internet meg tele van egymásnak ellentmondó tanácsokkal, így jól jönnek az egyértelműen leírt lépések.

Én a Khadi utasításait követem, tehát megmosom a hajam egy természetes samponnal (a Fleur de Lin szilárd samponja a kedvencem). Balzsamot ekkor nem teszek rá, hogy ne fedje be semmi a hajszálakat. Kifésülöm. Törölközőbe csavarom, míg elkészítem a hennát.

Az én hajhosszamra a teljes 100g-ot fel szoktam használni. 90 fokos vizet melegítek, és annyit keverek hozzá, hogy egy krémes, pépes állagot kapjak, ami nem kemény, de nem is folyik. Mint egy puding, mielőtt kihűlne, vagy egy sűrű főzelék. Ha túl kemény, nehéz lesz felvinni, ha túl híg, le fog folyni a hajadról.

A maradék vizet egy tálba öntöm, és beleteszem a festéket tartalmazó edényt (egy üres tejfölös dobozt szoktam használni), hogy ne hűljön ki a henna. Minél melegebb, annál vörösesebb lesz a végeredmény, de vigyázz, ne égesd össze magad!

Előkészületként segíthet még, ha a homlokodat, halántékodat, füleidet — a haj vonalát testápolóval vagy arckrémmel bekened, így kisebb esély van rá, hogy a bőrödet is megfogja a festék.

A kád fölé hajolva, gumikesztyű segítségével (ami a dobozban van, az nekem túl nagy) viszem fel a festéket. Érdemes egy olyan pólót viselni, amit nem kedvelsz túlságosan, mert ha leesik a henna, elszínezheti. Én először főként a fejbőrbe szoktam belemasszírozni, afféle gyógyító pakolásként is használva, illetve, hogy befedjem a lenövést. Onnan haladok a hajvégek felé tincsenként, figyelve rá, hogy mindenhová kenjek a trutymóból.

Amikor készen vagyok, felcsavarom a hajam a fejem tetejére. Ha maradt még egy kis henna, azt a hajvégekre kenem a homlokomon és a fülem körül, mert azok a helyek általában kimaradnak a folyamat közben. Ha ezzel is végeztem, felteszem a dobozban található sapkát. Mivel sok és hosszú hajam van, nekem ez túl kicsi, úgyhogy még egy műanyag zacskót is rá szoktam tenni. Ha van otthon műanyag fóliád, azzal szuperül körbe lehet tekerni. Ezután rátekerem a törülközőt. Ismét, ne a kedvenc törülköződ használd, mert valószínűleg megfogja a henna itt-ott.

Ezen a fotón látszik, hogy folyik ki a festék, mert a doboz alján maradt még egy kis por, ami nem oldódott fel jól.
Gondoltam, adok hozzá még egy kis vizet, hogy ne menjen kárba, de túl hígra sikerült…

Ha már a hajamat szépen bebugyoláltam, gyorsan feltakarítok magam után, mert minél többet marad a henna a kád oldalán vagy a csempén, annál nehezebb leszedni. Sajnos a maszatolást nem lehet megspórolni, nekem legalábbis soha nem sikerül, de minden alkalommal úgy érzem, hogy az eredmény megéri, csak lélekben rá kell készülni…

Két órát szoktam a hajamon hagyni (régebben hagytam hármat is, de a Khadi maximum 120 percet ír). Elvileg, minél többet hagyod, annál intenzívebb lesz a szín, de ez sok mindentől függ. Ha közben úgy érzem, hogy kihűlt a festék, leszedem a törülközőt, hajszárítóval felmelegítem kicsit a fólia alatt levő hajamat, majd mehet vissza a törülköző. Mivel én minél vörösesebb hatásra törekszem, fontos, hogy meleg maradjon a festék.

A hennának van egy jellegzetes szaga, ami sokak szerint nagyon kellemetlen. Engem valamiért az istállókra és a széna szagára emlékeztet, és szerintem meg lehet szokni. A festést követően az első hajmosásig előfordulhat, hogy még enyhén érezni fogod.

A két óra elteltével megmosom a hajam vízzel, sampon nélkül. Ez hosszadalmas folyamat, sárgás-barnás lével, amit az én hajam néha még hetekkel később is ereszt, amikor megmosom (de egyébként nem fog, emiatt nem kell aggódnod). A hennázás után 24 óráig nem ajánlatos ismét samponnal megmosni, míg ki nem alakul a végleges szín.

A végeredmény nagyban fog függni a természetes hajszínedtől, mivel a henna nem fedi el teljesen a hajszálak eredeti színét, hanem azzal együtt hoz létre egy új kombinációt. Lényegében, minél világosabb a hajad, annál intenzívebb lesz az eredmény (a szürkéből például elvileg narancs lesz), ha sötétbarna vagy fekete az alapszíned, nem fogsz majd nagy változást látni, inkább csak akkor, ha megcsillan rajta a napfény. Ha már volt festve a hajad, és át szeretnél térni a hennára, kérd szakértő véleményét.

Remélem, hasznos volt ez a leírás. Ha valamit kifelejtettem, vagy kérdésed van, írd meg kommentben!