Őszi kapszulanapló gömbölyödő pocakkal

Ez a kapszula más, mint a többi kapszula. Vagy mégsem? Biztos voltam benne, hogy várandósan is szeretném folytatni a kapszulagardróbból öltözködést, és számítottam rá, hogy a növekvő pocakommal flexibilisebbnek kell lennem majd. Közben viszont úgy éreztem, a méretváltozás nem jelent túl nagy kihívást.

Ha olvastad már a tavaszi vagy nyári kapszulanaplómat, vagy követsz Instagramon, valószínűleg tudod, hogy idén kezdtem el kísérletezni ezzel az öltözködési móddal. Az volt a célom, hogy jobban megismerjem magam és az ízlésemet, színesítsem a ruhatáramat, és egy olyan gardróbot alakítsak ki, ami tele van természetes anyagokkal és szép szabásokkal, aminek az elemei jól kombinálhatóak egymással.

Természetesen történnek azért még mellényúlások, az alábbi listán is lesz olyan elem, amit valószínűleg ki fogok szortírozni, de összeségében örömtelinek és felszabadítónak találtam a kapszulát, és amióta így öltözök, soha nem tört rám a sokat emlegetett „nincs egy göncöm se” érzés.

Kíváncsi voltam, a várandósság hogyan írja majd felül ezeket az érzéseket. Eddig is igyekeztem rugalmasan kezelni a 3×33 szabályt, ha valami néhány hét után nagyon nem vált be, vagy már nem volt kompatibilis az időjárással, lecseréltem. Számítottam rá, hogy a növekvő pocakom miatt az őszi kapszulában is lesznek majd cserék, de aztán igazából nem ez volt a változások fő oka.

Előfordult most is az, ami várandósságtól függetlenül bármilyen kapszulával megtörténhet: néhány hét után észrevettem, hogy egyes darabokhoz nem nyúlok, és helyettük másokat „kívánok”. Ugyanakkor turkálóban találtam két dolgot, ami nagyon megtetszett, és bejött egy barter együttműködés is, aminek köszönhetően szintén két új elemmel bővült a gardróbom. Ehhez képest a pocakom miatt is csak két darabot kellett lecserélnem.

De mutatom is, hogyan állt össze mostanra az őszi kapszulám!

Az alapok

Várandósság ide vagy oda, én eléggé fázós vagyok, és imádom az őszben, hogy lehet ismét rétegesen öltözni. Idén az alapot egy nagyon régi turis felső és egy Szerkó Budapest igazi selyem top, valamint egy People Tree felső képezték – utóbbit kaptam a Zöldgardrób együttműködés keretében.

Alulra eredetileg két TwoThirds leggingset válogattam be a kapszulába. Direkt rendeltem L-es méreteket (egyébként M-eset hordok), hogy legyen bennük hely a pocakomnak, viszont, mivel vastag gumi van a derékrészükön, ezek elég hamar elkezdtek szorítani. Így lecseréltem őket egy Bokatex kismama harisnyára és egy R&D kismama leggingsre. Mindkettő magyar termék, amelyeket a marosvásárhelyi Matherra üzletben vásároltam.

Első réteg: felsők

Felsőnek ezúttal csak háromnegyedes vagy hosszú ujjút választottam és vastagabb anyagokat. Egy TwoThirds blúzot, amit viszonylag keveset hordtam, egy testhezálló, narancs turis felsőt, és egy csíkos, szintén turis felsőt, ami a már említett melléfogás. Sajnos olyan az anyaga, hogy nagyon hamar beleizzadok, így annak ellenére, hogy kényelmes és tetszik is, mindig megbánom, valahányszor felveszem. Eredetileg egy lenvászon ing is volt a listámon, de azt aztán egyszer sem vettem fel, helyette egy garbót szerettem volna nagyon, amit aztán meg is kaptam, szintén a People Tree-től, szintén a Zöldgardróbnak hála.

Első réteg: szoknyák és nadrágok

Két lenvászon szoknyát válogattam be ebbe a kapszulába: egy barna Woodland Fairy Linen darabot, aminek alsószoknyája is van, és amit direkt őszire rendeltem, valamint egy She’s Linen rozsda szoknyát, ami ismerős lehet egy régi használt ruha szeptember bejegyzésből. Mindkettőnek gombos és gumis a dereka, ennek ellenére, viszonylag hamar szűkek lettek, és már csak úgy tudtam hordani őket, hogy a felső két gombot ki kellett gombolnom, így néhány hete már nem viselem őket. Ezeket már nem cseréltem le, mert megvagyok nélkülük a téli, nagyobb gardrób-átszervezésig.

A meglévő nadrágjaim nagyon hamar kicsik lettek, ami meg is lepett, viszont volt egy várandós klisé, amit mindenképpen ki akartam pipálni: a kertésznadrág. Szerencsére turiban találtam egy nagyon kényelmes darabot, amihez nagy reményeket fűztem, hogy kihúzom vele ősz végéig, de már nem vagyok benne annyira biztos – derékban ez is kezd szűk lenni. Találtam emellett egy bordós-lilás nadrágot, amit nagyot szeretek, rengeteget hordtam, mert szinte annyira kényelmes, mintha pizsamában lenne az ember.

Első réteg: ruhák

A ruháimban volt a legnagyobb bizodalmam, mivel ezek általában lengébb darabok, ezért úgy gondoltam, a pocakomnak is lesz bennük hely, ami többnyire be is igazolódott. A zöld TwoThirds ruhám, ami már a nyári kapszulában is benne volt, adta fel leghamarabb a harcot: a hasamon kezdett szétnyílni. Azért még hordható, hiszen alá meg fölé is veszek valamit, de télen már biztosan nem lesz jó.

Új szerzemény volt a szintén TwoThirds kötött barna ruha, amit viszonylag későn kezdtem el hordani, mert nagyon meleg, de azóta szinte mindig azt veszem fel, amikor megyünk valahová. Úgy érzem magam összeszedettnek benne, hogy közben nem kell feláldoznom a kényelmet. Előkerült ugyanakkor a narancs Verlinne ruhám is, amit tavaly kaptam egy együttműködés keretében, és ami szintén bővebb derékban.

Amire ezeken kívül nagyon vágytam még, az egy bő, libbenős ruha volt, amiben el lehet veszni. Ezt sikerült is megtalálni turiban: egy igazi nyári, virágos darabot, amit ennek ellenére imádtam pulcsikkal hordani. Az alábbi volt az egyik kedvenc szettem idén ősszel.

Második réteg: kötött minden!

Az őszben az egyik legjobb dolog természetesen a pulcsik és kardigánok. Ezekből egészen jól álltam idén, melegebb felsőket nem is kellett beszereznem, maradtam a TwoThirds bézs pulcsimmal, amit már 2020 óta hordok, a pihe-puha turis kardigánommal, ami szintén évek óta megvan, valamint a zöld Noisy Forest / Woolen Woo alpaka kardigánnal, amit a nyári kapszulámhoz vettem. Ez most kicsit összement a mosásban, amit nem bánok, így jobban is szeretem, csak észben kell tartanom, hogy ne tegyem többet gépbe.

Ezek mellé találtam még egy vékonyabb, sárga turis felsőt, amit valamiért főleg a bordó nadrággal szeretek hordani, illetve nagyon vágytam egy kötött mellényre, amit sajnos nem találtam másodkézből, így végül egy fast fashion boltban vettem meg.

Legfelső réteg: a kabátok

Kabátból eredetileg kettőt válogattam be a kapszulámba: a zöld TwoThirds esőkabátomat, és a tavasszal vásárolt Szerkó Budapest ballont, de végül csak utóbbit hordtam. Találtam viszont turiban egy gyapjú zakót, amibe teljesen beleszerettem, és nagyon örülök, hogy megvettem, mert csomószor hordtam az átmeneti időben.

Cipők

Két cipővel indultam: a sok éves fast fashion magassarkúmmal és a Veja tornacipőmmel, amelyek már ismerősek lehetnek előző kapszulákból. Előbbit mindenképpen le szerettem volna cserélni, mert egyrészt a pocakommal már nem éreztem biztonságosnak a sarkát, másrészt meg meg is kopott. Végül egy gyönyörű bőr, Miummash bokacsizmát rendeltem helyette. Ez csak nemrég érkezett meg, keveset volt a lábamon, még be kell törnöm, viszont már így is nagyon jó érzés hordani, mert szuper minőség és nagyon strapabírónak tűnik. Szerintem évekig fogok örülni neki.

Ezeken kívül turiban találtam még egy Chelsea csizmát. Ezt először nem vettem meg, mert tervben volt már a Miummash cipő, de néhány héttel később visszamentem a turiba, megvolt még, és akkor elhoztam. Ez nem vízálló, és nem is túl meleg, viszont nagyon-nagyon kényelmes, remek partner gyalogláshoz, így Budapestet például ebben sétáltam végig, és azóta is ez volt legtöbbet a lábamon.

Kiegészítők

Ahogy már előző kapszulák esetében is említettem, az egészen pici kiegészítőket (öveket, ékszereket stb.) nem számolom, a táskákat, kalapokat és sálakat viszont igen. Egy kivétellel ez most mind már meglévő darabokból állt össze: egy turis sál, egy barátnőmtől örökölt kendő (amit végül nem is hordtam), egy szintén turis kalap, egy fast fashion kalap, amit tavasszal vettem, és a sárga Leafling táskám. Az új szerzemény egy Delikates hátizsák lett, szerettem volna ugyanis egy közepes méretű, vízhatlan táskát főként utazáshoz, vagy olyan városi kiruccanásokhoz, amikor nem autóval vagyunk; amibe belefér a vizes kulacs és az esernyő is a szokásos cókmókjaim mellett.

És akkor íme a teljes lista (aláhúzva, ami másodkézből származott):

Kabát:

 1. Turis zakó
 2. Szerkó bézs ballon

Meleg felső:

 1. TwoThirds barna pulcsi
 2. Turis kötött kardigán
 3. Turis sárga pulcsi
 4. Noisy Forest / Woolen Woo kardigán
 5. Fast fashion mellény

Felső:

 1. People Tree top
 2. Turis bézs felső
 3. Szerkó selyem felső
 4. Turis csíkos felső
 5. TwoThirds bordó felső
 6. Turis narancs felső
 7. People Tree garbó

Alsó:

 1. Turis kertésznadrág
 2. Turis lila nadrág
 3. TwoThirds sötétzöld leggings/R&D leggings
 4. TwoThirds bordó leggings/Bokatex harisnya
 5. Woodland Fairy Linen barna szoknya
 6. She’s Linen rozsda szoknya

Ruha:

 1. TwoThirds zöld ruha
 2. TwoThirds barna kötött ruha
 3. Verlinne narancs ruha
 4. Turis virágos ruha

Cipő:

 1. Veja sneakers
 2. Magassarkú bokacsizma/Miummash zöld csizma
 3. Turis barna bokacsizma

Kiegészítő:

 1. Leafling sárga táska
 2. Delikates táska
 3. Turis sál
 4. Barátnőmtől örökölt kendő
 5. Zöld kalap
 6. Bézs kalap

Bár sokan őszi-téli kapszulát alakítanak ki, nálunk szeptemberben általában (és idén októberben is) még elég van, így az igazán vastag pulcsikat túl soknak érezném, illetve nem vagyok biztos benne, hogy a hatodik hónapban is örömmel venném még fel ugyanazokat a darabokat. Bár nyilván vannak átfedések az évszakok között, ez most nálam már csak a testem változásai miatt is minimális lesz, és bár nagyon szerettem ezt az őszi kapszulát, télire turkáltam pocak-kompatibilis kötött ruhákat, amiket már nagyon várom, hogy felvegyek!

Készítettem egy YouTube videót is, amiben picit részletesebben beszélek az egyes darabokról. Ha van kedved, nézd meg azt is!