Kis csapat, bámulatos terve(ző)k

Egy kisbaba anyukájaként saját vállalkozást indítani egy átlagos évben is merész ötlet, de 2020 tavaszán, egy világjárvány kellős közepén egyenesen őrültségnek tűnhetett. Alexandrának mégis sikerült, atervező design egy működő, sikeres és nem utolsó sorban környezettudatos vállalkozás.

Válaszok: Kovács-Tajti Alexandra
Fotók: Miknyóczki Dóra

Földszínek, letisztult, praktikus – ezek a kulcsszavak jutnak eszembe, ha a márkára gondolok. Ezek a termékek nem csak az Instagram-profilodon fognak jól mutatni, megálmodójuk arra is figyelt, hogy elkészítésük a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. De honnan jött a vállalkozás ötlete, ki áll a hátterében, és hogy néz ki az alkotói folyamat?

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni? Mindig is dolgozott benned a kreatív energia?

Kislányként színésznő szerettem volna lenni. Olyannyira, hogy általános iskolában drámaszakköre és énektanárhoz is jártam. Aztán egy ideig újságíráson és/vagy műsorvezetésen is gondolkodtam. A kis városban, ahol élünk, készítettem is egy újságot (otthon kinyomtattam és összetűztem a lapokat), meg interjúkat készítettem a szomszédokkal. Ezekből aztán végül, azon kívül, hogy élveztem csinálni, több nem lett, ugyanis ezzel párhuzamosan elkezdtem versenytáncolni (latin- és standard táncok) és akkor az volt az álmom, hogy a tánc lesz a „munkám”, de voltak kisebb sérüléseim, így abba kellett hagynom. A tánc egyébként egészen 7 éves koromtól 15 éves koromig elkísért. Majd évekig dolgoztam egy olyan helyen, ahol nem igazán éreztem jól magam, hiszen semmi köze nem volt, ahhoz, amit valójában szerettem volna csinálni. Mellette viszont írtam a blogomat, akkor kezdtem el tudatosabban használni az Instagramot és YouTube-videókat is készítettem. Ebben próbáltam akkor kiélni ezt az énemet. Azt gondolom, hogy a kreativitás és az önmegvalósítás mindig is az életem része volt.

Honnan jött a márka ötlete? Mi volt előbb: az érzés, hogy egy saját vállalkozást akarsz, vagy az, hogy tervezőket szeretnél készíteni?

Valamilyen szinten mindkét dolog régóta az életem része. Azt, hogy szeretnék saját vállalkozást, hogy szeretnék a magam ura lenni, mindig is tudtam, így képzeltem az életemet. Tudok és szeretek is csapatban dolgozni. Viszont azt gondolom, hogy így élhetek ki igazán minden bennem rejlő kreativitást és így valósíthatom meg azt, amire vágytam, amire vágyom. Kislánykorom óta mindig voltak határidőnaplóim, különböző jegyzetfüzeteim, post-itek és tervezők, amiket folyton használtam. A mindennapjaim szerves része a tervezés, rendszerezés, enélkül el sem tudnám képzelni az életemet. Így abban biztos voltam, hogy a vállalkozásom ezzel kapcsolatos lesz. Szóval inkább azt mondanám, hogy a kettő együtt talált meg.

Egyszerű, természetes, letisztult a dizájn – mi inspirálta?

Az életünk. Ez most kissé furcsán hangozhat. De mióta megtaláltam önmagamat és a saját stílusomat, úgy gondolom, hogy a „kevesebb néha több”. Az otthonunk, a ruhatárunk, a bútoraink szinte minden, ami körülvesz minket, ezt sugározzák. Letisztult, természetes. Egy nagyon kedves barátunk mondta, mikor meglátta a terveket a tervezőimről, hogy „olyan, mint az otthonunk”. És ezzel mindent elmondott számomra. Tudtam, hogy sikerült. Sikerült egy olyan kollekciót megalkotni, ami én vagyok. Emellett persze láthatod, hogy a jelenleg sokak által kedvelt dizájn található meg rajta. Igyekeztem erre is odafigyelni. Az első kollekció darabjait egyébként én magam festetettem és rajzoltam meg, majd ezeket egy grafikus vektorizálta, és így készítette el az általam megálmodott tervezőket.

A tervezéstől a marketingen át a termékek csomagolásáig szinte mindent egyedül csinálsz, kisbaba mellett ez nem lehet egyszerű. Hogy érzed, milyen lehetőségeket kínál egy ilyen szerelemprojekt és mik a buktatók?

Igen, ez valóban így van. Sokszor meg is szokták kérdeni tőlem, hogy hogy van energiám a kislányunk mellett még arra is, hogy a vállalkozásommal foglalkozzak és mindig új projektekbe vágjak bele. És erre csak azt szoktam mondani, hogy ezzel a vállalkozással egy nagyon régóta dédelgetett álmom vált valóra és mindig, mikor fáradt, kimerült vagyok, emlékeztetem magam arra, hogy mennyire vágytam rá. Azt gondolom, hogy eddig csak lehetőségeket adott nekem a márka, azt viszont bőven. Feszegetem a saját határaimat. Megismerek általa olyan embereket, akiket korábban nem is gondoltam volna, hogy fogok. Nagyon jó kapcsolatot alakíthatok ki a vásárlóimmal, akik közül már akadnak „visszajáró” vásárlók is. Vannak, akiket személyesen is megismerhetek, hiszen itt, ahol élünk, személyesen is átvehetik a csomagjukat. Folyamatosan fejlődhetek, alkothatok és mindig van min pörögnöm, ami nekem a lételemem. Fárasztó, ugyanakkor felemelő érzés mindig egy újabb projektbe belevágni, majd megvalósítani és látni, hogy másoknak örömet okoztam ezzel.

A legtöbb terméked és a csomagolás újrahasznosított papírból készül, szezonális apróságokkal díszítesz. Miért fontos számodra, hogy egy környezettudatos vonalat képviseljen a márkád?

Szerettem volna alkotni, adni valamit az embereknek, úgy, hogy közben nem ártok ezzel. A környezettudatosság az utóbbi években lett egyre fontosabb számomra. Aztán megszületett Léna, és azóta pedig azt érzem, hogy minden tőlem telhetőt meg kell tennem, hiszen az ő jövője rajtunk is múlik. Ez most talán szélsőségesen hangzik, de ha mélyebben belegondolunk, minden apró cselekedet számít. Szerintem a miénk az a generáció, amelyiknek tennie kell a bolygónkért, mi vagyunk azok, akiknek ezt a szemléletet át kell adniuk a gyermekeknek, hogy nekik ez már természetesen legyen.

Nehéz volt mindezt kivitelezni, például a megfelelő alapanyagokat beszerezni? Hogy látod, mennyire van felkészülve a piac ezekre az igényekre?

Azt gondolom, hogy nem. Természetesen, mint minden vállalkozásnál, mielőtt belevágnánk nem kevés befektetett idő utánajárni mindennek. Így volt ez nálunk is. Hónapokig kutatómunkát végeztem, hogy a lehető legjobb nyomdával és beszállítókkal tudjak együtt dolgozni. Viszont azt gondolom, hogy manapság szerencsére egyre több cég gondol a környezetünkre, így ez a része már könnyebb volt. Nem kellett messzire mennem ahhoz, hogy ezeket a környezetbarát alapanyagokat beszerezhessem.

Mesélj a legújabb termékedről! A közösségi médiában azt írtad, ez az ötlet volt az egyik ok, ami miatt el szeretted volna indítani a vállalkozásod.

Oh, igen. Ez a termék nem más, mint egy keményfedeles, vászonborítású pontozott füzet, ami a „Tervezd meg” névre hallgat. Ez a füzet bullet journal (vagy bujo – a szerk.) írásához lett tervezve. Persze jegyzetfüzetként, bármilyen projektfüzetként is megállja a helyét vagy akár nagyobb volumenű rendezvényeket is megtervezhetünk benne, például az esküvőnket is. Korábban én is bujoztam, viszont sosem találtam olyan füzetet, amelynek a stílusa közel állna hozzám. Egyszerűen kénytelen voltam megelégedni azzal, ami van. Aztán jött az ötlet, hogy miért ne tervezhetnék magamnak egy ilyen füzetet. Egyből bevillant, hogy mi van, ha rajtam kívül többen is vannak így ezzel, akik egy egyszerű, letisztult, ugyanakkor stílusos füzetre vágynak. Így születetett meg az ötlet.

Szerintem sokak számára érdekes lehet, hogy mi is történik ilyenkor a kulisszák mögött. Körülbelül mennyi időnek kell eltelnie az ötlet megszületésétől addig, amíg kezedben tarthatod a terméket? Melyek a kivitelezési folyamat lépései?

Először is megszületik egy ötlet a fejemben, amit minden esetben a férjemmel osztok meg elsőként. Felvázolom, hogy mire gondoltam, pontosan mit is szeretnék és közösen megvitatjuk, hogy mennyire kivitelezhető az adott termék és hogy ő egyáltalán jó ötletnek tartja-e. Majd megrajzolom nagy vonalakban a tervet. Azt tudnod kell, hogy a kézügyességem az alapszintnél is alapabb. A „nagy vonalakban megrajzolást” valóban szó szerint kell értelmezni ebben az esetben. A festés közelebb áll hozzám, de azt is alapfokon művelem.

Ezután pedig inspirációs fotókat keresek, illetve színeket, majd elküldöm a grafikusnak, hogy mi az elképzelésem. Jelenleg két grafikussal dolgozom együtt. Egyikükkel a nagyobb, míg a másikukkal a kisebb, kézzel festett projekteket dolgozzuk ki. Mikor megvannak a tervek, elküldik nekem. Itt van, hogy kérek még kisebb-nagyobb változtatásokat, de van olyan is, hogy elsőre pontosan eltalálják, hogy mi is az, amit szeretnék látni. Majd ezután elküldöm a terveket a nyomdába és elkezdődik a gyártás. Mikor kézhez kapom a termékeket, leellenőrzöm, hogy egyik sem hibás, minden rendben van velük. Ezután készítek hozzájuk fotókat, árlistát, pontos leírást és feltöltöm őket. Nagyjából így zajlik egy folyamat.

A „Tervezd meg” füzet volt az, ami hosszabb időt vett igénybe. Itt közbeszólt a koronavírus is. A füzet tervei körülbelül már másfél éve megvannak, de csak most jutottam el odáig, hogy kész termék legyen belőle.

Májusban jelentkeztél először az aterveződesign Instagram-profilon. Akkor már túl voltunk a koronavírus első hullámán. Nem féltél egy olyan évben belevágni egy új projektbe, amikor minden bizonytalan és folyton változik? Mi motivált, hogy elindulj?

De igen, féltem. Még a járvány kitörése előtt jártam a nyomdában, leadtam a terveket, kiválasztottam a papírt, a szövetborítást, mindent. Majd felfüggesztettem a dolgot. Több hónapi gondolkodás után végül úgy döntöttem, hogy nem várok tovább, már így is évek óta érik bennem a saját márka elindítása. Viszont szerettem volna egy kicsit biztonságosabb vizeken evezni és nem egyből a „Tervezd meg” füzetet piacra dobni, hiszen ez egy jóval nagyobb vállalás, mind befektetés szempontjából, mind marketing és minden más téren is. Kellett egy kis idő, hogy átgondoljam bele merjek-e vágni most, de már tudom, hogy ez volt a lehető legjobb döntés.

Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt hónapok megvalósult ötletei közül?

Ha szabad ezt mondani, mindenre nagyon büszke vagyok. Arra, hogy elindult a márka. Arra, hogy egy környezettudatos, fenntartható vállalkozás az enyém. Arra, hogy mindezek mellett arra is odafigyelek, hogy amennyire tőlem telik, támogassak olyanokat, akiknek szüksége van rá. A teljes bevétel 1%-át a vásárlókkal közösen kiválasztott karitatív szervezetnek adományozzuk decemberben. Viszont, ha a szívemre teszem a kezem és teljesen őszinte akarok lenni, akkor a „Tervezd meg” füzet az, amire a legbüszkébb vagyok.

Hogyan látod a vállalkozás jövőjét, mik a terveid?

Hú, hát nagyon sok tervem van a jövőre nézve. Szeretnék újabb termékekkel előrukkolni. Más, nem csak papír termékeket kihozni. Emellett épp gőzerővel dolgozunk a webshopon, ami hamarosan el is készül, így megkönnyítve a vásárlást. Szeretnénk piacokra, vásárokra járni. Úgy néz ki, hamarosan viszonteladóknál is megtalálhatóak lesznek a termékek. És, ami nagy vágyam, az a 2022-es határidőnapló. Bízom benne, hogy a jövő év már nem hoz ilyen nem várt fordulatokat, és ezeket mind-mind teljesíteni tudjuk.

Ez az interjú eredetileg a csend/élet magazinban jelent meg 2020. november 16-án.