Hogy te mit használsz?!*

Emlékszem, amikor tavaly arról posztoltam instagramra, hogy elkezdtem menstruációs kelyhet használni, féltem, hogy mit fognak szólni az emberek. Egyrészt ahhoz, hogy egy olyan témáról merek nyilvánosan nyilatkozni, ami sokak szemében még mindig tabu, másrészt meg, hogy egy ilyen új és furcsa eszközt próbálok népszerűsíteni. Most meg itt vagyunk, egy évvel később, és én ismét egy boszorkányos termékről szeretnék írni: a menstruációs bugyiról.

Félre ne értsetek, nem ítélek el senkit, akinek fenntartásai vannak ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, hiszen nem is olyan régen én is ebbe a csoportba tartoztam. Mielőtt elkezdtem volna kelyhet használni, nagyon sok kérdésem és kétségem volt és sokat segített, hogy megbeszélhettem őket valakivel. Hasonlóképpen, először a menstruációs bugyi gondolatát is elutasítottam.

Amikor kinéztem magamnak a hip-hip leggingset és felkerestem Dórit egy együttműködés reményében, ő nagyon kedvesen felajánlott két menstruációs bugyit is. A kehely előtt tampont használtam, betétet csak éjjelre és nem nagyon tudtam elképzelni, hogy ismét naphosszat a saját véremben üldögéljek. Valahogy úgy képzeltem, a bugyival ez még furcsább és kevésbé higiénikusabb lenne, mint egy betéttel. Két okból döntöttem aztán úgy, hogy mégis adok egy esélyt a dolognak. Az egyik az, hogy úgy éreztem, egy tudatos életmód magazin főszerkesztőjeként kötelességem nyitottabbnak lenni, egyébként hogyan várhatom el ugyanezt az olvasóinktól? Másrészt meg, az igazság az, hogy vannak napok, amikor valami miatt érzékenyebb vagyok, és olyankor a kehely felhelyezése egy rémálom. Ezt elkerülendő, a könnyebb napokon eddig volt, hogy tisztasági betétet használtam, de bűntudatom volt a fölösleges szemét miatt. Szóval örültem volna, ha van kéznél egy hulladékmentes B terv.

hip-hip-5
hip-hip-4-1
hip-hip-8

Két hónapja használom a bugyikat, és a tapasztalataim eddig túlnyomóan pozitívak. Többszörösen rétegzettek (pamut, bambusz és PUL – utóbbi egy vízálló, de légáteresztő anyag) és nagyon jól tartják a folyadékot. Az easy első, utolsó nap és éjszaka is működött, míg a strong a legrosszabb napokon sem hagyott cserben – azt azért érdemes tudni, hogy nem szoktam nagyon durván vérezni –, bár estére már kezdtem kellemetlenül érezni magam. Azt egyébként Dóri is említi egy blogbejegyzésben, hogy egy idő után nyilván csökken a komfortérzet, ezért 10-12 óra elteltével érdemes lecserélni a bugyit, akkor is, ha „nem telt meg”.

Mivel nekem két bugyim van, a kehely mellett használtam őket, de szerintem néggyel már ki lehet húzni egy menstruációt, ha közben kimosod őket – Dóri fent említett bejegyzésében erre is találsz tippeket. Szerintem én is fogok még kettőt vásárolni, mert nagyon kényelmesek, pihe-puhák és a szabásuk is nagyon jó. Bármennyire is szeretem a kelyhet, azokon a napokon, amikor úgy érzem, valami ki akar szakadni belőlem, és érzelmileg sem vagyok a toppon, nem mindig van kedvem egy műanyagdarabot helyezni a testembe. A tudat, hogy van néhány hip-hip bugyi a fiókomban, nagymértékben csökkenti ezt a stresszt, hiszen tudom, hogy mindig van egy kényelmes, biztonságos és környezetbarát alternatívám.

hip-hip-11
hip-hip-14

Őszintén, nem mondanék le a kehelyről a bugyi javára, egymást viszont kitűnően kiegészítik. Ha pedig te most gondolkodsz azon, hogy egy környezetbarát opciót válassz, akkor ezeket a termékeket csak ajánlani tudom. Ha eddig betétet használtál, szerintem nagyon fogod szeretni őket, a tamponról meg nem csak azért érdemes lemondani, mert szennyezi a környezetet, hanem azért is, mert a bennük található mikroműanyagok, illatosítók és más kémiai anyagok felszívódhatnak használat közben. Plusz, az újrahasználható menstruációs termékek nagyobb egyszeri befektetést igényelnek, de hosszútávon mindenképpen spórolsz velük, hiszen évekig nem kell lecserélned őket.

Tudom, hogy az új dolgok ijesztőek tudnak lenni, de legtöbbször a megfelelő információ hiánya  az, ami visszatart minket a váltástól. Remélem, hogy a saját tapasztalataim megosztása segített a saját kétségeid eloszlatásában, de ha további kérdéseid vannak, privát üzenetben szívesen válaszolok. Ha pedig technikai dolgokra vagy kíváncsi, biztos vagyok benne, hogy Dóri is szívesen válaszol – ezért is nagyszerű dolog kisvállalkozótól vásárolni –, de a honlapján is nagyon sok információt találsz.

hip-hip-17
hip-hip-18

Fontos, hogy beszéljünk ezekről a „kényes” témákról, merjünk kérdezni, váltani és segíteni egymásnak, hogy együtt tudjunk tenni a saját és a bolygónk jólétéért.

*Ez a blogbejegyzés egy együttműködés részeként született. Köszönöm, ha támogatjátok azokat a vállalkozásokat, akikkel együtt dolgozom, ezáltal az én munkámat is támogatva.