Egy csepp jóga*

Amikor Janka megkeresett, hogy lenne-e kedvem részt venni egy nőijóga órán és írni a tapasztalataimról, nagyon kíváncsi lettem. Rengeteget köszönhetek a jógának és mindig nyitott vagyok rá, hogy új ágait próbáljam ki. Ha pedig ezzel egy női kisvállalkozást is segíthetek, még jobb!

Tisztán emlékszem arra, amikor életemben először betettem egy jóga videót, hogy akkor én ezt most meg fogom tanulni, és majd nyugodt leszek és kiegyensúlyozott. Ehelyett a kísérlet végére frusztrált lettem és ideges. Éreztem, hogy valami nem jó, ennek nem így kellene történnie. Aztán végigvettem azokat a videókat, amikben először egyenként, részletes magyarázatok keretében tanítják meg a pózokat, és láss csodát, néhány hét után már jógáztam. Ennek már kb. tíz éve, és a jóga iránti szerelmem azóta is töretlen, bár az instagramon látott csodapózok közül egyelőre csak nagyon kevésre sikerült rávennem a testem.

Gyakran eszembe jut az a srác, aki egy Reykjavík-Budapest járaton ült mellettem, és azt mondta, ő a jógamatraca nélkül soha nem utazik. Amikor elmondtam neki, hogy én youtube videókból tanultam jógázni, kinevetett. De eszembe jut az a csontkovács is, aki, bár mindenféle keleti tanítók képei lógtak a falán, emberségből nálam megbukott, amikor cinikusan reagált arra, hogy én otthon, egyedül szoktam jógázni, hogy „hát azt el tudja képzelni, hogy milyen lehet”.

Úgy érzem, ezek az emberek félreértették a jóga lényegét. Számomra ez a mozgásforma nem (csak) arról szól, hogy mennyire vagyok hajlékony, és hogy ha sok ideig kihagyom, szinte egészen biztosan ágyba kerülök elviselhetetlen hátfájással. Persze, ez is fontos, de leginkább azért szeretem, mert gyakorlás közben magamra és a testemre figyelek, megismerem a testem legapróbb rezgéseit és jelzéseit, és ezáltal másokkal szemben is empatikusabbá válhatok.

Éppen ezért azt sem gondolom, hogy a jógát lehet rosszul csinálni – már ha valóban figyelsz a tested jelzéseire, és nem erőltetsz olyasmit, ami fájdalmat okoz. Most, a járvány idején nem tudom, mi lett volna velem, ha tartom magam ahhoz, hogy márpedig én csak csoportosan, oktató jelenlétében jógázom. Ott az internet, tessék csinálni, a perfekcionizmussal foglalkozunk majd később.

Ezért is bólogattam nagyon, amikor Janka mondta, hogy neki most az online órák jelentik a fő bevételét, és kíváncsi lettem, milyen lesz magyarul hallani az utasításokat, hiszen én eddig csak angol nyelvű videókat néztem, élőben is csak angol nyelvű órákon vettem részt. És egyáltalán mi az, hogy nőijóga? Titkon valahol azt reméltem, hogy akkor most előszakad belőlem egy istennő, és felfedezem testem-lelkem olyan részeit, amikről eddig álmodni sem mertem.

Úgy alakult, hogy nem tudtam személyesen részt venni az élő bejelentkezésen, így másnap pótoltam a mulasztást. Mostanában 20-30 percet szoktam gyakorolni reggel, több mint egy éve már, hogy egy teljes órán részt vettem, így izgultam kicsit, hogy fogom-e bírni.

Egy munkanap végére sikerült beiktatni az órát, és pont olyan napom volt, hogy egy izgalmas új projekt kezdett körvonalazódni, amitől nagyon lelkes voltam. Éppen ezért, az első percekben, amiket légzőgyakorlatokkal töltöttünk, nagyon nehéz volt megérkeznem, és valóban a légzésemre fókuszálnom, helyette ide-oda cikáztak a gondolataim. De aztán a kellemes zene és Janka lágy hangja lelassított, és onnantól kezdve nagyon élveztem a gyakorlást.

Ezen az alkalmon sok csípőnyitó gyakorlat volt, aminek a hatását másnap is éreztem – teljesen jó értelemben. Az óra végére elmaradt a katartikus belső istennő-előtörés, helyette óriási békesség árasztott el, és azt éreztem, hogy kicsit valóban jobban ismerem a testem, mint egy órával azelőtt. Janka ugyanis – és ezt nagyon-nagyon szerettem – végig mondta a gyakorlatokról, hogy ezt most miért végezzük, mire jó, mit mozgatunk meg vele, milyen hatása lehet, illetve, hogy ajánlott-e, ha éppen menstruálunk. Ez olyasmi, ami számomra más jógaoktató videókból nagyon hiányzik. A biológiai ismereteim sajnos eléggé hiányosak, így nekem igenis szükségem van arra, hogy valaki elmagyarázza: ezzel a lábemeléssel most a petefészkemre is hatással vagyok. Janka nagyon kedvesen négy órát ajánlott fel nekem az együttműködésünk keretében, így kíváncsian várom, milyen lesz a gyakorlás a ciklusom különböző szakaszaiban.

Jó-jó, Panni, ez szép és jó, de miért fizetnék a jógaóráért, ha egyszer több ezer ingyenes videó van már youtube-on? – kérdezhetnéd, joggal, hiszen én is feltettem magamnak ezt a kérdést, mielőtt részt vettem volna Janka óráján. Először is a már említett holisztikus megközelítése az, ami számomra óriási pluszt adott, amit lehet, hogy az ingyenes videókban is meg lehet találni, de nekem eddig nem sikerült. Másodszor, van itt egy közösség, egy aktív facebook csoport, ahová Janka segédanyagokat és inspirációs bejegyzéseket tölt fel, ahol kérdezni lehet tőle, vagy elmondani neki, milyen hatással volt ránk egy-egy gyakorlatsor. Ez a közvetlen kapcsolat szerintem már önmagában is olyasmi, ami megfizethetetlen, de minden pénzt megér. Harmadszor, nem tudom, te hogy vagy vele, de engem elkötelezettebbé tesz a gyakorlás iránt, ha tudom, hogy pénzt adtam érte.

Ráadásul nem horribilis összegekről beszélünk, egy felnőtt jegy ára 25 lej (kb. 1800 forint), míg a négyalkalmas bérlet 90 lej (kb. 6500 forint). Tudom, hogy sokak számára ez is jelentős kiadásnak számít – főleg egy világjárvány közepén –, de ha megteheted, érdemes így is áldozni az egészségedre, annál is inkább, mert ezzel egy fiatal vállalkozó álmát is építed. Számomra ez mindig óriási elégtételt jelent, ha tudom, hogy jó helyre ment a pénzem. Ha teljesen kezdő vagy, akkor sem kell aggódnod, Janka órái kezdők számára is könnyen követhetők, és minden ászanát az alapoktól magyaráz, ha tudja, hogy jóga-szüzek is vannak a résztvevők között.

Ha pedig belevágsz a gyakorlásba, minden tiszteletem a tiéd, ma is tettél valamit önmagadért!

Nyereményjáték

Most lehetőséged van ingyen kipróbálni a Csepp Jóga szolgáltatásait, ugyanis Janka felajánlott egy órát, amit a követőim között fogunk kisorsolni. A játékban való részvételhez annyit kell tenned, hogy követed a Csepp Jóga instagram oldalát, és a saját oldalamon a blogbjegyezéshez kapcsolódó poszt alatt megírod kommentben, hogy szerinted milyen egy jó online jógaóra.

Sorsolás április 21-én. A nyertest instagram sztoriban fogjuk értesíteni.

*Ez a blogbejegyzés egy barter együttműködés részeként született – négy jógaórát kaptam a munkámért cserébe. Köszönöm, ha támogatod azokat a vállalkozásokat, akikkel együtt dolgozom, ezáltal az én munkámat is támogatva.